Ciastka z ciecierzycy są po prostu rewelacyjne! Uwielbiam je tak samo jak kulki z fasoli. Moja rodzina te smakołyki również pałaszuje ze smakiem, a to rzadkość w przypadku niecodziennych zastosowań i połączeń różnych produktów. Ciastka nie należą do typu kruchych, są miękkie i mocno orzechowe. Z podanych składników można przyrządzić także pyszny krem/smarowidło. Takie zdrowe słodycze zawierają dużo białka roślinnego (z cieciorki i masła orzechowego) oraz błonnik, który pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ciecierzyca posiada niski indeks glikemiczny, więc słodząc ciastka lub krem syropem z agawy - mogą spożywać je diabetycy.
Ilość: 14 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ciastka z ciecierzycy - składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki masła orzechowego (czubate)
- 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie; dodałam cukier waniliowy)
- 1 szczypta soli (jeśli masło jest niesolone)
Dodatkowo:
- groszki czekoladowe/posiekana czekolada
Jak zrobić ciastka z ciecierzycy?
Cieciorkę odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku kuchennym. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować na gładką oraz jednolitą konsystencję. Całość połączyć z posiekaną czekoladą. Z powstałej masy zwilżonymi dłońmi uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć do grubości około 2 cm. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.)
Piec około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać mniej więcej 1 godzinę, aż stężeją.
(Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.)
Piec około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać mniej więcej 1 godzinę, aż stężeją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!