niedziela, kwietnia 03, 2016

Ciastka z ciecierzycy (i krem)

Miękkie ciasteczka z ciecierzycy

Ciastka z ciecierzycy są po prostu rewelacyjne! Uwielbiam je tak samo jak kulki z fasoli. Moja rodzina te smakołyki również pałaszuje ze smakiem, a to rzadkość w przypadku niecodziennych zastosowań i połączeń różnych produktów. Ciastka nie należą do typu kruchych, są miękkie i mocno orzechowe. Z podanych składników można przyrządzić także pyszny krem/smarowidło. Takie zdrowe słodycze zawierają dużo białka roślinnego (z cieciorki i masła orzechowego) oraz błonnik, który pozytywnie wpływa na nasz organizm.  Ciecierzyca posiada niski indeks glikemiczny, więc słodząc ciastka lub krem syropem z agawy - mogą spożywać je diabetycy.
 
Ilość: 14 sztuk 
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut


Ciastka z ciecierzycy - składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki masła orzechowego (czubate)
  • 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie; dodałam cukier waniliowy)
  • 1 szczypta soli (jeśli masło jest niesolone)

Dodatkowo:

  • groszki czekoladowe/posiekana czekolada
 

Jak zrobić ciastka z ciecierzycy?


Cieciorkę odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku kuchennym. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować na gładką oraz jednolitą konsystencję. Całość połączyć z posiekaną czekoladą. Z powstałej masy zwilżonymi dłońmi uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć do grubości około 2 cm. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.)
Piec około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać mniej więcej 1 godzinę, aż stężeją.

Ciastka i krem z ciecierzycy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger