Warzywa na patelnię z mięsem mielonym i żółtym serem to doskonały pomysł na smaczny i szybki obiad, którego przygotowane zajmuje mniej niż 30 minut. Zaznaczę, że warzywa mrożone nie tracą swoich wartości odżywczych, więc naprawdę warto je spożywać. Wracając do przepisu, jest on banalnie prosty, ale zapewniam, że takie połączenie zachwyci każdego. Możecie użyć swoich ulubionych warzyw i przyprawić danie według własnego smaku. Spróbujcie!
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: do 30 minut
Warzywa na patelnię z mięsem mielonym i żółtym serem – składniki:
- 1 opakowanie / 400g warzyw mrożonych na patelnię z ziemniakami (*)
- 400g mięsa mielonego
- 100g żółtego sera
- sól, pieprz
Opcjonalnie:
- odrobina oleju do smażenia
- ulubione zioła
Warzywa na patelnię z mięsem mielonym i żółtym serem – przygotowanie
Mięso należy podsmażyć na patelni i delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Dodać warzywa. Patelnie przykryć i wszystko razem dusić przez kilkanaście minut do miękkości warzyw.
(Jeśli Wasza patelnia przywiera, to można dodać odrobinę wody. U mnie takiej potrzeby nie ma.)
Całość doprawić do smaku, a na końcu obficie posypać uprzednio startym serem. Patelnię na chwilę przykryć, aby ser się roztopił. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (**)
Warzywa na patelnię z mięsem mielonym i żółtym serem – dodatkowe informacje:
(*) Skład mieszanki, której ja użyłam: 20% ziemniaków, 73% warzyw: marchew, marchew żółta, fasola Romano, brokuł, kukurydza, woda, przyprawy.
(**) Dla mnie i mojej rodziny taka prost wersja dania z ciągnącym się serem jest najlepsza. Jeśli chcecie, możecie podawać je z ulubionym sosem.
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
To fajny, szybki obiad. I do tego smaczny.
OdpowiedzUsuńUwielbiam mieszanki warzywne, tyle jest opcji do wyboru, że każdy znajdzie coś dla siebie.
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuń