Pierś z kurczaka z warzywami w sosie własnym to proste i smaczne danie, które posmakuje całej rodzinie. Poniżej podłam warzywa, których ja użyłam, ale możecie je dowolnie modyfikować, aby uzyskać obiad odpowiadający smakiem Waszym bliskim. Spróbujcie też mojej wersji – jest naprawdę rewelacyjna i zawsze znika w ekspresowym tempie. Smacznego!
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 30 minut
Pierś z kurczaka z warzywami w sosie własnym – składniki:
- 400g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 1/2 brokuła
- 1/2 cukinii
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- oregano
- papryka słodka w proszku (u mnie wędzona)
- sól, pieprz
Ponadto:
- mąka do obtaczania
Pierś z kurczaka z warzywami w sosie własnym – przygotowanie:
Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę i delikatnie oprószyć solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Następnie mięso dokładnie obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
(Najlepiej użyć patelni z wyższym rantem, bo wtedy nie trzeba będzie nic przekładać do garnka. Całe danie wykona się w jednym naczyniu.)
Dodać pokrojone warzywa, wodę oraz listek laurowy i ziele angielskie. Całość zalać wodą i zakryć pokrywką.
(Woda powinna pokryć wszystkie składniki. Jej ilość zależy od wielkości naczynia.)
Wszystko razem dusić na małym lub średnim ogniu do miękkości. Następnie, jeśli istnieje taka potrzeba, sos należy zagęścić mąką.
(U mnie zazwyczaj sam gęstnieje od mąki, w której było obtoczone mięso. Jeśli płynu jest za mało, trzeba dolać, a jeśli za dużo – odparować.)
Danie doprawić do smaku, m.in odrobiną oregano.
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób. Jest to systematyczna współpraca, ale jestem bardzo zadowolona z produktów. Zresztą moi znajomi również – także zamawiają i dodatkowo chwalą atrakcyjne ceny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!