Babka waniliowa z kawałkami czekolady to ciasto, które można przygotować niezależnie od okazji. Przyznam szczerze, że w moim domu często gości, kiedy mamy ochotę na "coś" słodkiego i prostego do kawy lub herbaty. Szczególną miłośniczką babki jest moja córka. Ja również ją bardzo lubię za jej pyszny waniliowy smak i rozpuszczające się w ustach kawałki czekolady. Babka składa się zaledwie z kilku składników i zawsze wychodzi idealna. Spróbujcie!
Forma: standardowa z kominkiem lub o wymiarach około 10 x 26 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Babka waniliowa z kawałkami czekolady – składniki:
- 3 jajka
- 200g masła
- 150g mąki pszennej
- 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru (2 x 40g)
- 150g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 90-100g czekolady
Babka waniliowa z kawałkami czekolady – przygotowanie:
Czekoladę należy posiekać na małe kawałki, a masło roztopić w rondelu i pozostawić do ostudzenia. Mąkę pszenną wymieszać z budyniami w proszku oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubić jajka z cukrem. Jeśli powstania biała i puszysta masa, mikser ustawić na najmniejsze obroty i stopniowo wsypać mieszankę z suchych składników. Następnie nadal nie przerywając mieszania, cienkim strumieniem wlać masło. Na końcu do jednolitej masy wmieszać czekoladę. Ciasto przelać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Piec w rozgrzanym piekarniku około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Gotową babkę po ostudzeniu wyjąć z formy i udekorować według uznania, np. cukrem pudrem, polewą czekoladowa lub tak jak ja – lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!