niedziela, marca 23, 2025

Prosta surówka z pora do obiadu

Surówka z pora do obiadu

Surówka z pora to prosty, ale niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Jest lekka, delikatna i świetnie komponuje się z różnymi daniami – zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Dzięki dodatkowi marchewki zyskuje subtelną słodycz, a śmietana lub jogurt nadają jej kremowej konsystencji. To świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu!
 
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 10 minut


Surówka z pora - składniki:


  • 1 por (duży, biała część)
  • 1/2 marchewki (opcjonalnie) 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
 
 

Jak zrobić surówkę z pora?

 
Pora pokroić w kostkę lub cienkie plastry i sparzyć wrzątkiem, aby złagodzić jego smak.
(Jak wolicie intensywniejszy smak, możecie pominąć ten krok.)
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cienkie paseczki (julienne). Warzywa przełożyć do miski, dodać majonez oraz śmietanę jogurt i dokładnie wymieszać. Całość doprawić za pomocą soku z cytryny, soli oraz pieprzu. Surówkę odstawić na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
 
Surówka z pora

Surówka z pora

1 komentarz:

  1. Witam Cię serdeczne :)
    Bardzo fajna surówka, którą zresztą bardzo uwielbiam. Jest wyśmienita b :)
    Pozdrawiam cieplutko i od serducha :-* B <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger