Surówka z pora to prosty, ale niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Jest lekka, delikatna i świetnie komponuje się z różnymi daniami – zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Dzięki dodatkowi marchewki zyskuje subtelną słodycz, a śmietana lub jogurt nadają jej kremowej konsystencji. To świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu!
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 10 minut
Surówka z pora - składniki:
- 1 por (duży, biała część)
- 1/2 marchewki (opcjonalnie)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z pora?
Pora pokroić w kostkę lub cienkie plastry i sparzyć wrzątkiem, aby złagodzić jego smak.
(Jak wolicie intensywniejszy smak, możecie pominąć ten krok.)
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cienkie paseczki (julienne). Warzywa przełożyć do miski, dodać majonez oraz śmietanę jogurt i dokładnie wymieszać. Całość doprawić za pomocą soku z cytryny, soli oraz pieprzu. Surówkę odstawić na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Witam Cię serdeczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna surówka, którą zresztą bardzo uwielbiam. Jest wyśmienita b :)
Pozdrawiam cieplutko i od serducha :-* B <3