Płatki ryżowe z owocami idealnie sprawdzą się na szybkie, lekkie i jednocześnie pożywne śniadanie na ciepło. Zresztą ja je często przygotowuję w ciągu dnia, kiedy mam ochotę na słodki posiłek. Podaję je z owocami, które akurat mam pod ręką. Wy również możecie tak zrobić lub użyć swoich ulubionych. Płatki ryżowe to także smaczna alternatywa dla owsianki. Spróbujcie.
Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: do 10 minut
Płatki ryżowe z owocami – składniki:
- 3/4-1 szklanka płatków ryżowych (1 szklanka = 250 ml) (*)
- 1 szklanka mleka lub wody (u mnie mleko)
- odrobina słodzidła (u mnie syrop klonowy)
Dodatkowo:
- ulubione owoce
Płatki ryżowe z owocami – przygotowanie:
Do gotującego się mleka wsypać płatki ryżowe. Całość gotować do 2 minut.
(Płatki podczas gotowania należy co jakiś czas przemieszać.)
Następnie dodać dowolne słodzidło.
Gotowe płatki ryżowe przełożyć do miseczki i podawać z ulubionymi owocami.
Płatki ryżowe z owocami – dodatkowe informacje:
(*) Jeśli dodacie 1 szklankę płatków, wyjdą one na bardzo gęsto.
U mnie najczęściej owsianka z owocami króluje, ale i płatki ryżowe czasem wpadną.
OdpowiedzUsuń