środa, marca 26, 2025

Mój krótki wybiad do "Mistrza branży"

Mój krótki wybiad do "Mistrza branży"

Ten marzec jest trochę przewrotny. Po nominacji do rankingu TOP 100 BLOGERÓW, dziś chciałabym się z Wami podzielić kolejnym moim małym sukcesem. Dziękuję, że przez tyle lat jesteście ze mną, bo Wasza obecność i zainteresowanie sprawiają, że to, co robię w internecie ma sens.
 
Tym razem w marcowym "Mistrzu branży" możecie znaleźć krótki wywiad ze mną.
 
"Mistrz Branży" to czasopismo skierowane do piekarzy, cukierników i lodziarzy. Publikuje artykuły o trendach w branży, nowych technologiach, surowcach oraz inspiracjach cukierniczych. Znajdują się w nim wywiady z ekspertami, relacje z targów, analizy rynku oraz porady dotyczące prowadzenia biznesu. To magazyn dla tych, którzy chcą rozwijać swoje rzemiosło i śledzić zmiany w tej dziedzinie.

Jak zawsze byłam szczera, bo inaczej nie potrafię – i Wy doskonale o tym wiecie. Może w social mediach autentyczność nie zawsze jest oczywista, ale dla mnie to naturalne, zarówno w sieci, jak i na co dzień.

Mój krótki wybiad do "Mistrza branży"
 
Dajcie znać, czy lubicie takie historie o jedzeniu, które mają swoją duszę. 
 
SENTYMENTALNA BABKA CZEKOLADOWA

Diana Rusiłowicz, autorka bloga dibloguje.pl, z rozrzewnieniem wspomina dom rodzinny i czekoladowe babki mamy. W domu podczas przygotowań do świąt pachniało kakao i wanilią. Jej mama była świetną kucharką, a babcia specjalizowała się w babkach drożdżowych, które wymagały dużo cierpliwości.

Dziś Diana sama piecze na święta, a jednym z jej ulubionych wypieków jest babka czekoladowa, trochę rzadziej podawana na świątecznym stole, ale równie dobra jak pozostałe. Do pieczenia używa kakao lub czekolady deserowej o 50–60-procentowej zawartości kakao. – Taka czekolada jest wystarczająco intensywna, ale nie dominuje smaku całego wypieku. Można też użyć mlecznej, jeśli ktoś woli słodsze ciasta. Ważne, żeby czekolada była dobrej jakości, bo to ma duży wpływ na ostateczny smak ciasta – podkreśla.

Babka czekoladowa powstaje z masła, jajek, mąki pszennej, czekolady lub kakao, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia – prostych, klasycznych składników. Masło dodaje, kiedy jest już w temperaturze pokojowej, co zapewnia lepsze połączenie produktów i puszystość ciasta. Na wierzchu układa polewę z roztopionej czekolady i odrobinę mleka, co doskonale dopełnia smak.

Dla Diany babka czekoladowa ma wartość sentymentalną. – Bardzo tęsknię za mamą i jej domowymi wypiekami, ale cieszę się, że mogę pielęgnować te tradycje. Teraz piekę również dla mojej córki, przekazując jej smaki dzieciństwa i ucząc, że domowe wypieki mają w sobie coś wyjątkowego – dodaje. 

Mój krótki wybiad do "Mistrza branży"
 
A o to  BABKA CZEKOLADOWA, o której była mowa:
 
Prosta babka czekoladowa przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger