Domowy budyń waniliowy to zdrowy deser, któremu nikt się nie oprze. A jeśli dodamy do niego owoce i różne chrupiące dodatki, mamy prawdziwą ucztę, która doskonale sprawdzi się nawet jako słodkie śniadanie. Bardzo lubię samodzielnie przyrządzać tradycyjny budyń, ponieważ jest on nieporównywalnie smaczniejszy od tego z torebki. Jego ugotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 10-12 minut
Domowy budyń waniliowy - składniki:
- 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
Dodatki:
- ulubione owoce
- granola
- czekolada
Domowy budyń waniliowy z dodatkami - przygotowanie:
3/4 szklanki mleka zagotować z ekstraktem waniliowym lub ziarenkami wanilii i cukrem lub miodem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje.
(Potrwa to około 1 minuty.)
Gotowy budyń zdjąć z ognia i przelać do miseczek. Podawać na ciepło lub zimno z owocami, granolą i opcjonalnie z wiórkami czekolady.
(Jeśli budyń ma być podawany na zimno, należy go przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Wtedy na jego powierzchni nie powstawanie kożuch.)
Jej, uwielbiam waniliowy budyń!
OdpowiedzUsuń