niedziela, lutego 02, 2025

Domowe biszkopty z kakao

Przepis na biszkopty kakaowe

Domowe biszkopty z kakao to pyszne, delikatne ciasteczka, które posmakują nie tylko najmłodszym. Sama uwielbiam je podjadać i uważam, że takich ciastek nie kupimy w sklepie. Zawsze biorę kilka biszkoptów i piszę dla Was teksty, ale fajnie się komponują z kubkiem kawy, mleka, czy też filiżanką herbaty. Koniecznie upieczcie te domowe biszkopciki!

Ilość: około 13-14 sztuk
Czas przygotowania: 8 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut

 

Biszkopty z kakao – składniki:


  • 2 jajka2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli


Jak zrobisz domowe biszkopty kakaowe?


Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianą. Pod koniec ubijania wsypać łyżkę cukru i po chwili dodać żółtka. Następnie delikatnie wmieszać przesiane z kakao obie mąki. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na blachę wysłaną papierem do pieczenie wykładać porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 ciastko.)
Biszkopty piec w rozgrzanym piekarniku do 8-10 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jednie od dołu. Ciasteczka szybko się pieką, więc czas pieczenia należy dostosować do swojego sprzętu.)

Domowe biszkopty kakaowe

Domowe biszkopty z kakao

7 komentarzy:

  1. Przepis ekspresowy i to ze składników, które z reguły są w domu zawsze. Jak najdzie ochota na coś słodkiego, bach i gotowe ;) wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale one muszą być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie. Muszą być pyszne 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na bardzo lekkie i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smacznie 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger