Domowe biszkopty z kakao to pyszne, delikatne ciasteczka, które posmakują nie tylko najmłodszym. Sama uwielbiam je podjadać i uważam, że takich ciastek nie kupimy w sklepie. Zawsze biorę kilka biszkoptów i piszę dla Was teksty, ale fajnie się komponują z kubkiem kawy, mleka, czy też filiżanką herbaty. Koniecznie upieczcie te domowe biszkopciki!
Ilość: około 13-14 sztuk
Czas przygotowania: 8 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut
Biszkopty z kakao – składniki:
- 2 jajka2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
Jak zrobisz domowe biszkopty kakaowe?
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianą. Pod koniec ubijania wsypać łyżkę cukru i po chwili dodać żółtka. Następnie delikatnie wmieszać przesiane z kakao obie mąki. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na blachę wysłaną papierem do pieczenie wykładać porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 ciastko.)
Biszkopty piec w rozgrzanym piekarniku do 8-10 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jednie od dołu. Ciasteczka szybko się pieką, więc czas pieczenia należy dostosować do swojego sprzętu.)
Przepis ekspresowy i to ze składników, które z reguły są w domu zawsze. Jak najdzie ochota na coś słodkiego, bach i gotowe ;) wykorzystam!
OdpowiedzUsuńWow, ale one muszą być pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńWyglądaja super.
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie. Muszą być pyszne 😍
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo lekkie i delikatne :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie 😊
OdpowiedzUsuń