Zupa pieczarkowa z brokułem to z pewnością niezbyt popularne połączenie, ale uwierzcie mi na słowo, że smakuje wybornie! Powstała już jakiś czas temu na życzenie mojej córki i od tamtej pory wielokrotne gościła na naszym stole. Możecie ją zabielić śmietaną lub pozostawić w lżejszej wersji. Smacznego!
Zupa pieczarkowa z brokułem - składniki:
- mięso na wywar (opcjonalnie)
- 300-400g pieczarek
- 1 brokuł
- 4-5 ziemniaków
- 1 marchewka (duża)
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- śmietana
Jak zrobić zupę pieczarkową z brokułem?
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli. Następnie należy dodać uprzednio obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera) oraz pieczarki. Całość gotować do miękkości. Niecałe 10 minut przed końcem gotowania się zupy dodać różyczki brokuła. Ugotowaną zupę doprawić do smaku. Można też zabielić śmietaną.
Jak dodać śmietanę do zupy, aby się nie zważyła?
Do kubka lub miseczki odlać niewielką ilość zupy i rozmieszać w niej śmietanę. Całość mieszając przelać do garnka. Garnek natychmiast zdjąć z palnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!