Szarlotka z kaszy jęczmiennej, czyli kasza jęczmienna z jabłkami to pyszny i lekki posiłek, który idealnie nadaje się na śniadanie czy kolację. Ja i moja córką uwielbiamy taką pożywną wersję kaszy, która doskonale syci i nawet zaspokaja apetyt na "coś" słodkiego. Szarlotkowa kasza jęczmienna będzie dobrą opcją dla miłośników jabłkowych smaków i zdrowych dań na słodko. Polecam!
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 30 minut
Kasza jęczmienna z jabłkami - składniki:
Kasza:
- 50g kaszy jęczmiennej
- 3/4-1 szklanka wody (1 szklanka = 250 ml)
- 1/4 szklanki mleko
- 2 szczypty cynamonu
- 1 szczypta soli
- 3/4 łyżeczki miodu
Jabłko:
- 1 jabłko (małe)
- 2 szczypty cynamonu)
Jak zrobić szarlotkę z kaszy jęczmiennej?
W garnku należy zagotować wodę z odrobiną soli. Dodać kaszę jęczmienną. Gotować do całkowitej miękkości na małym ogniu przez około 20 minut.
(W razie potrzeby dolać wody. Woda powinna się wchłonąć.)
Następnie dolać mleko i wymieszać. Jeszcze chwilę podgotować, aby mleko wchłonęło się w kaszę. Następnie kaszę zdjąć z palnika i połączyć z dwiema szczyptami cynamonu oraz miodem.
Umyte jabłka pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnie, podlać odrobiną wody i posypać cynamonem. Wszystko razem poddusić kilka minut.
Część jabłek ułożyć na dnie miski i wyłożyć na nie kaszę. Resztę umieścić na wierzchu. Smacznego!
Pyszne i aromatyczne połączenie 😍
OdpowiedzUsuń