sobota, stycznia 04, 2025

Szarlotka z kaszy jęczmiennej, czyli kasza jęczmienna z jabłkami

Szarlotka z kaszy jęczmiennej
 
Szarlotka z kaszy jęczmiennej, czyli kasza jęczmienna z jabłkami to pyszny i lekki posiłek, który idealnie nadaje się na śniadanie czy kolację. Ja i moja córką uwielbiamy taką pożywną wersję kaszy, która doskonale syci i nawet zaspokaja apetyt na "coś" słodkiego. Szarlotkowa kasza jęczmienna będzie dobrą opcją dla miłośników jabłkowych smaków i zdrowych dań na słodko. Polecam!
 
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 30 minut
 
 

Kasza jęczmienna z jabłkami - składniki:


Kasza:

  • 50g kaszy jęczmiennej
  • 3/4-1 szklanka wody (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 szklanki mleko
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki miodu

Jabłko:

  • 1 jabłko (małe)
  • 2 szczypty cynamonu)


Jak zrobić szarlotkę z kaszy jęczmiennej?

W garnku należy zagotować wodę z odrobiną soli. Dodać kaszę jęczmienną. Gotować do całkowitej miękkości na małym ogniu przez około 20 minut.
(W razie potrzeby dolać wody. Woda powinna się wchłonąć.) 
Następnie dolać mleko i wymieszać. Jeszcze chwilę podgotować, aby mleko wchłonęło się w kaszę. Następnie kaszę zdjąć z palnika i połączyć z dwiema szczyptami cynamonu oraz miodem.

Umyte jabłka pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnie, podlać odrobiną wody i posypać cynamonem. Wszystko razem poddusić kilka minut.

Część jabłek ułożyć na dnie miski i wyłożyć na nie kaszę. Resztę umieścić na wierzchu. Smacznego!

Kasza jęczmienna z jabłkami

Szarlotkowa kasza jęczmienna

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger