Makaron z pieczonymi warzywami i sosem serowym to pomysł na szybki i smaczny obiad bez mięsa. Chociaż ja i moja rodzina na co dzień jadamy mięso, to też bardzo lubimy takie dania. Są one pyszne oraz pożywne! Nie ukrywam, że tutaj dużą "robotę" robi sos serowy, który wprost rozpływa się w ustach. Konieczne spróbujcie tego połączenia. Nadmienię, że możecie użyć dowolnych warzyw.
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 40 minut
Makaron z pieczonymi warzywami i sosem serowym - składniki:
- 150g makaronu
Warzywa:
- 400g warzyw (u mnie mieszanka: kalafior, żółta marchew, fasola Romano, czerwona cebula, czosnek)
- sól, ulubione zioła
- odrobina oleju
Sos serowy:
- 200 ml śmietanki 12-18%
- 75g żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
Jak zrobić makaron z pieczonymi warzywami i sosem serowym?
Warzywa wymieszać z przyprawami i wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Całość skropić olejem. Piec w temperaturze 180 stopni do miękkości.
(Czas pieczenia zależy od użytych warzyw. U mnie to trwało około 25 minut.)
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron i przygotować sos. Do niewielkiego rondelka wlać śmietankę i dodać starty na drobnych oczkach tarki ser. Całość wymieszać i podgrzewać do momentu połączenia się składników. Sos doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Makaron połączyć z warzywami i polać sosem serowym. Smacznego!
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób. Od dawna zaopatruje się w nim w przyprawy, ponieważ są dobrej jakości i posiadają atrakcyjną cenę. I nie piszę tego dlatego, że ten post jest w ramach współpracy, ale naprawdę tak uważam. Niejednokrotnie też zamawiałam produkty dla znajomych.
Fajny pomysł na szybki i smaczny obiad.
OdpowiedzUsuń