Sernik piernikowy z bezą bardzo kojarzy mi się ze świętami, a u mnie takich wypieków nie może zabraknąć. Przyznam skromnie, że sernik jest przepyszny i błyskawicznie znika do ostatniego okruszka. Piernikowe nuty, rozpływająca się w ustach masa oraz chrupiąca beza, to doskonałe połączenie, którego po prostu nie da się odmówić! Zresztą to zdecydowanie mój smak. Jeśli i Wy lubicie, jak w domu unosi się zapach cynamonu oraz piernikowych nut, wypróbujcie ten sprawdzony przepis!
Uprzedzając pytania, celowo zrobiłam niewysoką masę serową. Bo tak miało być!
Moja forma: 24 x 28 cm (*)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 100-110 minut
Sernik piernikowy z bezą - składniki:
Piernikowy spód:
- 300g kruchych ciasteczek piernikowych/korzennych
- 75g masła margaryny
Masa:
- 800g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) (*)
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 150g cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego w proszku (20g; ja użyłam cynamonowego)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie marki Emix)
Beza:
- 3 białka
- 100g cukru
- 1 szczypta soli
Jak zrobić sernik piernikowy z bezą?
Spód:
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem, na drobno) z roztopionym masłem/margaryną.
(Pokruszone ciastka powinny posiadać konsystencję mokrego piasku.)
Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie zmiksować, ale jedynie do połączenia się składników. Masę wyłożyć na piernikowy spód.
Sernik piec 50-60 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie zmiksować, ale jedynie do połączenia się składników. Masę wyłożyć na piernikowy spód.
Pieczenie:
Sernik piec 50-60 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od piekarnika. Ja posiadam gazowy i zdarza się, że muszę wydłużyć czas pieczenia. Wierzch sernika powinien być sprężysty.)
Beza:
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodać cukier. Pianę przełożyć na sernik. Całość podpiec dodatkowe 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do minimum (najlepiej około 110 stopnie). Bezę suszyć przez około 30 minut.
Studzenie:
Sernik ostudzić w piekarniku (nie otwieram drzwiczek), a później schłodzić w lodówce.
Sernik piernikowy z bezą - dodatkowe informacje:
(*) Jeśli chcecie mieć wyższy sernik, użyjcie mniejszej formy.
(**) Ser z wiaderka jest kremowy, więc w przypadku sera mielonego należy dodać odrobinę mleka i masła, ew. kilka łyżek oleju. Wtedy sernik nie będzie zbyt zbity, a bardziej kremowy oraz puszysty.
Przepis zawiera lokowanie produktu w ramach współpracy/testowania.
Ależ ten piernik musi być pyszny.
OdpowiedzUsuń