Pierożki z jabłkami z ciasta francuskiego to pyszne ciasteczka, które możecie przygotować na mnóstwo sposobów. Moja rodzina uwielbia nadzienie jabłkowe, które jest mocno cynamonowe, ale Wy jeśli za nim nie przepadacie, możecie użyć kawałków dowolnych owoców, marmolady lub nawet kostek czekolady. Takie oszukane pierogi są pyszne, chrupiące i zawsze ekspresowo znikają. Zresztą ich wygląd zachęca do spróbowania, prawda? Polecam!
Ilość: około 30 sztuk
Czas przygotowania: do 1 godziny
Czas pieczenia: 15-20 minut
Pierożki z jabłkami z ciasta francuskiego - składniki:
- 1 ciasto francuskie (u mnie duże, 375g)
Nadzienie:
- 2 jabłka (o wadze około 320g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (lub wg gustu; u mnie cejloński)
- cukier (do smaku)
- sok z cytryny (do smaku)
Ponadto:
- jajko do posmarowania
- cukier do posypania
Jak zrobić pierożki z jabłkami z ciasta francuskiego?
Przygotować nadzienie jabłkowe. Umyte jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i następnie przełożyć na patelnię. Dodać cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko należy wymieszać i dusić do miękkości.
(Czas duszenia zależy od rodzaju jabłek. Natomiast ilość cukru oraz soku z cytryny od ich smaku. Jabłka nie muszą być idealnie miękkie.)
Uprażone jabłka ostudzić.
Ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać z niego okręgi.
(Posłużyłam się kubkiem o średnicy 7 cm.)
Następnie na każdym kawałku umieścić po odrobinie nadzienia i całość dokładnie zlepić, aby farsz jabłkowy nie wypłynął podczas pieczenia.
(Polecam zlepianie za pomocą widelca.)
Ulepione pierożki z ciasta francuskiego od razu układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Na koniec posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać cukrem. Piec około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!