Pierogi z pieczarkami i żółtym serem to jedne z tych pierogów, które nigdy się nie znudzą i zawsze wszystkim smakują. Moja rodzina je uwielbia! Zresztą ja również, choć muszę dodać, że jestem wyjątkowa i jakoś daleko mi do miana miłośniczki pierogów. Jednakże ten farsz pieczarkowo-serowy jest przepyszny! Robiłam je już kilka razy i zawsze taka wielka porcja na moja skromną rodzinę rozchodziła się w oka mgnieniu! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ilość: około 50 sztuk
Czas przygotowania: do 1,5 godziny
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem - składniki:
- ciasto na pierogi z tego przepisu - klik
Farsz:
- 500g pieczarek
- 150g żółtego sera
- 1 cebula
- 1-2 łyżki bułki tartej (płaskie)
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- olej
Jak zrobić pierogi z pieczarkami i żółtym serem?
Cebulę należy drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. W między czasie obrane i umyte pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki dodać do cebuli. Smażyć do miękkości pieczarek oraz całkowitego odparowania wody. W trakcie smażenia doprawić solą z pieprzem. Gotowe pieczarki z cebulą pozostawić do ostudzenia.
W między czasie można przygotować ciasto na pierogi.
Następnie należy pokroić ser w drobną kosteczkę i dodać do pieczarek z cebulą. Wsypać bułkę tartą, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z farszu.
Na blacie posypanym mąką rozwałkować na cienki placek ciasto i wykrawać z niego koła. Na każdym kawałku ułożyć po odrobinie farszu i całość dokładnie zlepić, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania się pierogów.
Ulepione pierogi partiami wkładać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem - dodatkowe informacje:
Pierogi przed włożeniem do lodówki lub zamrażarki należy uprzednio wystudzić, ale tak, aby się nie stykały. Inaczej mogą się zlepić.
Uwielbiam jeść pierogi. Te wyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń