niedziela, grudnia 15, 2024

Ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami


Ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami już cudownie kuszą podczas pieczenia. Ich zapach jest obłędny, a posmak bananów i piernikowej nuty to idealny duet. Do tego orzechy i czekolada! Moja rodzina uwielbia te ciasteczka, więc często wracam do tego przepisu, który dopracowałam... w 2015 roku. Jeśli nie lubcie korzennych przypraw, pomińcie je lub dodajcie kakao. Ja uwielbiam ten smak! Smacznego!
 
Ilość: około 24 sztuki
Czas przygotowania: 7 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
 
 

Ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami - składniki:


  • 2 banany (średnie)
  • 60g masła/margaryny
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 210-310g mąki pszennej (*)
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego (można zamienić na 1/3 łyżeczki cynamonu)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 

Dodatkowo:

  • 80g orzechów (dodałam orzechy włoskie)
  • 40g czekolady 


Jak zrobić ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami?


Banany rozgnieść za pomocą widelca i wymieszać z sodą. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i miksować do momentu, aż masa będzie puszysta. Masę połączyć z bananami, a następnie z mąką i przyprawami. Do ciasta dodać orzechy oraz posiekaną czekoladę. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą zwilżonej łyżki układać (z odstępami) na niej porcje ciasta. 
(Ciasto dość mocno się klei i nie da się z niego formować ciastek dłonią.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być zarumienione.)
 
 

Ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami - dodatkowe informacje:


(*) Jeśli do ciastek doda się mniej mąki będą miękkie. Zwiększając jej ilość, ciastka będą bardziej suche. Takie w sam raz do herbaty. Ja lubię bardziej miękkie.


1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger