Ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami już cudownie kuszą podczas pieczenia. Ich zapach jest obłędny, a posmak bananów i piernikowej nuty to idealny duet. Do tego orzechy i czekolada! Moja rodzina uwielbia te ciasteczka, więc często wracam do tego przepisu, który dopracowałam... w 2015 roku. Jeśli nie lubcie korzennych przypraw, pomińcie je lub dodajcie kakao. Ja uwielbiam ten smak! Smacznego!
Ilość: około 24 sztuki
Czas przygotowania: 7 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami - składniki:
- 2 banany (średnie)
- 60g masła/margaryny
- 120g cukru
- 1 jajko
- 210-310g mąki pszennej (*)
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego (można zamienić na 1/3 łyżeczki cynamonu)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- 80g orzechów (dodałam orzechy włoskie)
- 40g czekolady
Jak zrobić ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami?
Banany rozgnieść za pomocą widelca i wymieszać z sodą. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i miksować do momentu, aż masa będzie puszysta. Masę połączyć z bananami, a następnie z mąką i przyprawami. Do ciasta dodać orzechy oraz posiekaną czekoladę. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą zwilżonej łyżki układać (z odstępami) na niej porcje ciasta.
(Ciasto dość mocno się klei i nie da się z niego formować ciastek dłonią.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być zarumienione.)
(Ciasteczka powinny być zarumienione.)
Ciastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami - dodatkowe informacje:
(*) Jeśli do ciastek doda się mniej mąki będą miękkie. Zwiększając jej ilość, ciastka będą bardziej suche. Takie w sam raz do herbaty. Ja lubię bardziej miękkie.
Przyznam, że takich ciastek jeszcze nie jadlam.
OdpowiedzUsuń