środa, listopada 13, 2024

Zupa z zielonym groszkiem

Zupa z zielonym groszkiem
 
Zupa z zielonym groszkiem jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Bardzo ją lubię i zapewniam, że na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom groszku. Ja zazwyczaj zabielam ją śmietaną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście jej nie dodawali. Wtedy uzyskacie lekką zupę, która nadal będzie aromatyczna i przepyszna. Smacznego!

Ilość porcji: około 4
Czas przygotowania: do 1 godziny (z gotowaniem wywaru)

 

Zupa z zielonym groszkiem - składniki:


  • mięso na wywar (u mnie z kurczaka)
  • 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego; może być mrożony, ale preferuję mrożony)
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 łyżki natki z pietruszki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • śmietana


Jak ugotować zupę z zielonym groszkiem?


Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz pora. Gotować do momentu, aż warzywa będą al dente. Następnie dodać mrożony groszek.
(Groszek w puszce należy dodać na samym końcu.)
Zupę doprawić do smaku i opcjonalnie zabielić śmietaną. Można też dodać mięso z wywaru.

Zupa groszkowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger