Ciasto marchewkowe to moje must have nie tylko podczas jesieni, ale przyznam, że podczas tej pory roku takie wypieki smakują bardziej wyjątkowo. Jeśli lubicie wilgotne ciasta, to znaleźliście idealny przepis na pyszne ciasto z marchewki. Jest tak samo pyszne jak moje ulubione ciasto marchewkowe z bakaliami. Przygotujcie oba! Jeśli chodzi o poniższą recepturę, ciasto możecie urozmaicić polewą lub przełożyć kremem. Dla mnie taka najprostsza wersja najbardziej odpowiada. I ten kuszący zapach podczas pieczenia... Polecam.
Forma: około 20 x 40 cm
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: około 50 minut
Ciasto marchewkowe - składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 jajek
- 400g cukru
- 300 ml oleju
- pół startego jabłka ligol
- 500g marchwi
- 100g posiekanych orzechów
- 1 szczypta soli
Ciasto marchewkowe - przygotowanie:
Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, do masy jajecznej cienkim strumieniem wlać olej. Następnie dodać uprzednio startą na średnich oczkach tarki marchewkę, starte jabłko oraz posiekane orzechy. Na koniec wsypać składniki sypkie oraz sól. Całość wymieszać jedynie do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje od dołu.)
Dawno nie jadłam takiego ciasta. Do kawy idealne.
OdpowiedzUsuńZrobię mężowi na urodziny!
OdpowiedzUsuń