czwartek, października 10, 2024

Zupa krem dyniowo-ziemniaczana

 
Zupa krem dyniowo-ziemniaczana to połączenie delikatnej dyni, kremowych ziemniaków i pysznych warzyw, które sprawiają, że zupa jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Nie tylko smakuje wybornie, ale również rozgrzewa w chłodniejsze dni. Dynia to idealne źródło intensywnego smaku oraz cennych składników odżywczych. Koniecznie przygotujcie tą pyszną zupę krem, a sami przekonacie się jak kusi aromatem oraz zachwyca aksamitną konsystencją.

>> Przepis na klasyczną zupę krem z dyni - klik.

Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: do 1 godziny
 
 

Zupa krem dyniowo-ziemniaczana - składniki:

 
  • 700g dyni
  • 300g ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • około 2,5 szklanki bulionu (1 szklanka = 250 ml)
  • około 1 szklanka mleka 3,2%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Opcjonalnie do podania:

  • grzanki/groszek ptysiowy
  • pestki dyni
  • płatki chili
  • natka pietruszki
  • słodka śmietanka  prażona cebulka (tak jak u mnie)
 
 

Jak zrobić zupę krem dyniowo-ziemniaczana?


Dynię należy obrać, usunąć z niej pestki i pokroić w kostkę. Ziemniaki tak samo. Natomiast marchew, pietruszkę i selera pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowała się zupa na roztopionym maśle zeszklić cebulę i następnie dodać czosnek oraz pozostałe warzywa. Całość podsmażyć przez dodatkowe 3-4 minuty, zalać bulionem i gotować pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dolać mleko, wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku.
(Przyprawy to rzecz preferencji smakowych. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać odrobinę bulionu lub mleka.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger