środa, października 23, 2024

Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką

Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką
 
Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja uwielbia żeberka, więc często je przyrządzam na "milion" sposobów. Żeberka z dodatkiem pieczarek i marchewki smakują przepysznie. Mięso wychodzi soczyste, aromatyczne i doskonale odchodzi od kości. Zresztą co tu więcej pisać? Koniecznie wypróbujcie takie połączenie!
 
>> Lubicie żeberka? Sprawdźcie moje pozostałe przepisy - klik.

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania (opcjonalnie): do 12 godzin
Czas pieczenia: 90 minut
 
 

Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką - składniki:


  • 700g żeberek

Marynata:

  • 2 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 marchewki
  • 200g pieczarek
 
 

Jak zrobić żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką?

 
Umyte i osuszone żeberka poporcjować na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty dobrze połączyć i następnie powstałą mieszanką dokładnie pokryć żeberka. Miskę z mięsem zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę bądź całą noc.
(W zasadzie ten etap można pominąć, ale jeśli macie czas warto o nim pamiętać, ponieważ żeberka po upieczeniu są bardziej aromatyczne oraz "przesiąknięte" przyprawami.)
Zamarynowane żeberka przełożyć do rękawa/worka do pieczenia. Umieścić w nim również uprzednio pokrojoną w plastry marchewką z pieczarkami. Rękaw/worek szczelnie związać i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia rękaw/worek można ostrożnie rozciąć, aby mięso się zarumieniło.
(Czas pieczenia zależy od wielkości żeberek oraz rodzaju piekarnika.)

Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką

5 komentarzy:

  1. Czasami też robimy takie żeberka. Są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne i bardzo aromatyczne 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię żeberka, ale w tej wersji jeszcze ich nie robiłam. Super pomysł,podkradam 😉🤗

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! A ta marchewka dodaje mu jesiennego charakteru :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger