Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja uwielbia żeberka, więc często je przyrządzam na "milion" sposobów. Żeberka z dodatkiem pieczarek i marchewki smakują przepysznie. Mięso wychodzi soczyste, aromatyczne i doskonale odchodzi od kości. Zresztą co tu więcej pisać? Koniecznie wypróbujcie takie połączenie!
>> Lubicie żeberka? Sprawdźcie moje pozostałe przepisy - klik.
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania (opcjonalnie): do 12 godzin
Czas pieczenia: 90 minut
Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką - składniki:
- 700g żeberek
Marynata:
- 2 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 marchewki
- 200g pieczarek
Jak zrobić żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką?
Umyte i osuszone żeberka poporcjować na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty dobrze połączyć i następnie powstałą mieszanką dokładnie pokryć żeberka. Miskę z mięsem zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę bądź całą noc.
(W zasadzie ten etap można pominąć, ale jeśli macie czas warto o nim pamiętać, ponieważ żeberka po upieczeniu są bardziej aromatyczne oraz "przesiąknięte" przyprawami.)
Zamarynowane żeberka przełożyć do rękawa/worka do pieczenia. Umieścić w nim również uprzednio pokrojoną w plastry marchewką z pieczarkami. Rękaw/worek szczelnie związać i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia rękaw/worek można ostrożnie rozciąć, aby mięso się zarumieniło.
(Czas pieczenia zależy od wielkości żeberek oraz rodzaju piekarnika.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!