Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym to idealna i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny. Pulpety wychodzą niezwykle aromatyczne, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Naprawdę doskonale komponują się z przepysznym sosem na bazie pomidorów. Taki domowy obiad nie ma sobie równych, a dodatkowo jest pożywny i tani. Moja rodzina uwielbia pulpeciki w sosie podane z makaronem spaghetti, ale przyznam, że świetnie komponują się z tłuczonymi ziemniakami, ryżem oraz ulubioną kaszą. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a jestem przekonana, że jeszcze do niego wrócicie. I to nie raz!
Porcje: około 5
Czas przygotowania: do 45 minut
Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym - składniki:
Pulpeciki:
- 300g mięsa mielonego (może być drobiowe lub wieprzowe)
- 1 marchewka (średnia lub duża)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków owsianych (płaskich; może być bułka tarta)
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku (u mnie wędzona)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
- sól, pieprz
- mąka pszenna do obtaczania
- olej do smażenia
Sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2-3 łyżki ketchupu (*)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- papryka słodka w proszku
- bazylia
- sól, pieprz
Opcjonalnie:
- natka pietruszki
Jak zrobić pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym?
Obraną marchewkę należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, płatkami owsianymi oraz przyprawami. Z masy uformować kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego.
(Mi wychodzi około 23 sztuk.)
Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w mące oraz obsmażyć na głębokiej patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu.
Całość zalać wodą, aby pokrywała pulpeciki, dodać odrobinę soli, listki laurowe oraz ziele angielskie. Pulpety "gotować" przez około 15 minut (od momentu zagotowania się wody). Jeśli uważamy, że płynu do sosu jest za dużo, można odrobinę odlać, a do reszty dodać pomidory z puszki, odrobinę ketchupu i papryki w proszku. Wszystko razem dusić do momentu, aż sos zgęstnieje. Na końcu sos doprawić bazylią oraz solą z pieprzem. Pulpety w sosie opcjonalnie posypać posiekaną natką pietruszki.
Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym - dodatkowe informacje:
(*) Sos na bazie samych pomidorów jest za kwaśny, więc można dodać ketchupu, ewentualnie doprawić go cukrem lub miodem.
Fajny pomysł na niedzielny obiad.
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńŚwietny obiad, który polubią i dzieciaki :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na rodzinny obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie że trudno się powstrzymać od jedzenia. Zabieram więc wszystko bo uwielbiam wszystko co w sosie pomidorowym 😀
OdpowiedzUsuńSmakowicie! :)
OdpowiedzUsuńlubię wszystkie pulpeciki!
OdpowiedzUsuńGenialny przepis 😋
OdpowiedzUsuńPyszne pulpeciki 🧡🧡
OdpowiedzUsuńTo wygląda niesamowicie przepysznie. Bardzo ciekawy sposób przygotowania pulpecików 🙂👍
OdpowiedzUsuń