Kurczak z papryką w sosie własnym to prosty, pożywny i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Delikatne kawałki kurczaka duszone z kolorową papryką i aromatycznymi
przyprawami tworzą danie pełne smaku, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika dobrego jedzenia. Kurczaka z papryką w kremowym sosie można podać z ryżem, makaronem lub nawet
ziemniakami. Uwierzcie mi na słowo, że taki obiad na pewno zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 35 minut
Kurczak z papryką w sosie własnym składniki:
- 500g piersi z kurczaka/indyka
- 3 kolorowe papryki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- papryka słodka w proszku
- sól pieprz
Dodatkowo:
- 500 ml wody/bulionu
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Ponadto:
- olej do podsmażenie mięsa
- mąka pszenna do obtoczenia kurczaka i zagęszczenia sosu
Jak zrobić kurczaka z papryką w sosie własnym?
Mięso pokroić w kostkę i oprószyć papryką, solą oraz pieprzem. Przyprawione kawałki kurczaka obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do garnuszka. Na tej samej patelni zeszklić uprzednio posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość przełożyć do mięsa. Dodać paprykę pokrojoną w większą kostkę, liście laurowe oraz ziele anielskie. Wszystko razem zalać wodą lub bulionem i gotować na niewielkim ogniu do miękkości wszystkich składników.
(Potrwa to kilkanaście minut).
Na końcu danie doprawić do smaku i zagęścić mąką pszenną.
(1 łyżeczkę mąki pszennej rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody. Do mieszanki dodać odrobinę gorącego sosu i ponownie wymieszać. Zawiesinę cienkim strumieniem wlać do gulaszu. Mieszać do zgęstnienia. Jeśli sos będzie za rzadki, można dorobić zawiesiny.)
(1 łyżeczkę mąki pszennej rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody. Do mieszanki dodać odrobinę gorącego sosu i ponownie wymieszać. Zawiesinę cienkim strumieniem wlać do gulaszu. Mieszać do zgęstnienia. Jeśli sos będzie za rzadki, można dorobić zawiesiny.)
Doskonały obiad na chłodne dni. Ja uwielbiam wszystko co w sosie 🤤
OdpowiedzUsuńMojemu mężowi na pewno takie jedzonko by smakowało.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis wykorzystam ale zamiast mięsa użyje tofu
OdpowiedzUsuńTakie danie często robię zamiennie z brokułem
OdpowiedzUsuń