piątek, września 20, 2024

Kurczak z papryką w sosie własnym

Gulasz z piersi kurczaka z papryką w sosie własnym

Kurczak z papryką w sosie własnym to prosty, pożywny i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Delikatne kawałki kurczaka duszone z kolorową papryką i aromatycznymi przyprawami tworzą danie pełne smaku, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika dobrego jedzenia. Kurczaka z papryką w kremowym sosie można podać z ryżem, makaronem lub  nawet ziemniakami. Uwierzcie mi na słowo, że taki obiad na pewno zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
 
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 35 minut
 
 

Kurczak z papryką w sosie własnym składniki:

 
  • 500g piersi z kurczaka/indyka
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • 500 ml wody/bulionu 
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Ponadto:

  • olej do podsmażenie mięsa
  • mąka pszenna do obtoczenia kurczaka i zagęszczenia sosu 


Jak zrobić kurczaka z papryką w sosie własnym?


Mięso pokroić w kostkę i oprószyć papryką, solą oraz pieprzem. Przyprawione kawałki kurczaka obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do garnuszka. Na tej samej patelni zeszklić uprzednio posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość przełożyć do mięsa. Dodać paprykę pokrojoną w większą kostkę, liście laurowe oraz ziele anielskie. Wszystko razem zalać wodą lub bulionem i gotować na niewielkim ogniu do miękkości wszystkich składników.
(Potrwa to kilkanaście minut).
Na końcu danie doprawić do smaku i zagęścić mąką pszenną.
(1 łyżeczkę mąki pszennej rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody. Do mieszanki dodać odrobinę  gorącego sosu i ponownie wymieszać. Zawiesinę cienkim strumieniem wlać do gulaszu. Mieszać do zgęstnienia. Jeśli sos będzie za rzadki, można dorobić zawiesiny.)
 
Kurczak z papryką w sosie własnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger