niedziela, września 08, 2024

Buraczki na ciepło do obiadu


Buraczki na ciepło do obiadu to tradycyjny dodatek, który można przygotować na kilka sposobów. Pamiętam buraczki mojej mamy, która zawsze robiła ich spory garnek, a ja mogłam zajadać się takimi buraczkami bez jakichkolwiek dodatków. Były pyszne, dlatego dziś często odtwarzam smak buraczków, jak również innych potraw, w których najlepsza była mama. Spróbujecie mojego sposobu na buraczki do obiadu? Smacznego!
 
Ilość: około 4-5 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
 
 

Buraczki na ciepło do obiadu - składniki:

 
  • 500g buraków upieczonych lub ugotowanych (4 średnie)
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ocet
  • sól, pieprz

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia


Jak zrobić buraczki na ciepło do obiadu ?


Baraczki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gotową przełożyć do buraczków. Następnie należy wlać wodę odrobinę zostawiając do wymieszania mąki. Moc palnika ustawić na mały ogień. Mąkę rozmieszać w wodzie i połączyć ją z burakami. 
(Do mąki z wodą dodać ciepłego płynu z buraków i dopiero wymieszać z burakami. Dzięki temu nie zrobią się grudki.)
Całość doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu. W razie potrzeby buraczki można bardziej zagęścić lub dolać więcej wody.

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis musze wypróbować - Venus (coś nie mogę inaczej dodać komentarza )

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie buraczki chociaż dawno ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger