Buraczki na ciepło do obiadu to tradycyjny dodatek, który można przygotować na kilka sposobów. Pamiętam buraczki mojej mamy, która zawsze robiła ich spory garnek, a ja mogłam zajadać się takimi buraczkami bez jakichkolwiek dodatków. Były pyszne, dlatego dziś często odtwarzam smak buraczków, jak również innych potraw, w których najlepsza była mama. Spróbujecie mojego sposobu na buraczki do obiadu? Smacznego!
Ilość: około 4-5 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Buraczki na ciepło do obiadu - składniki:
- 500g buraków upieczonych lub ugotowanych (4 średnie)
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- ocet
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Jak zrobić buraczki na ciepło do obiadu ?
Baraczki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gotową przełożyć do buraczków. Następnie należy wlać wodę odrobinę zostawiając do wymieszania mąki. Moc palnika ustawić na mały ogień. Mąkę rozmieszać w wodzie i połączyć ją z burakami.
(Do mąki z wodą dodać ciepłego płynu z buraków i dopiero wymieszać z burakami. Dzięki temu nie zrobią się grudki.)
Całość doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu. W razie potrzeby buraczki można bardziej zagęścić lub dolać więcej wody.
Ciekawy przepis musze wypróbować - Venus (coś nie mogę inaczej dodać komentarza )
OdpowiedzUsuńLubię takie buraczki chociaż dawno ich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci za przepis
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie buraczki :) moje podsmażam na masełku i dodaję trochę soku z cytryny :)
OdpowiedzUsuńPyszne buraczki 😍
OdpowiedzUsuń