wtorek, lipca 02, 2024

Kokosowe racuchy drożdżowe z bananem i białą czekoladą

Racuchy drożdżowe z kokosem, bananem i białą czekoladą
 
Kokosowe racuchy drożdżowe z bananem i białą czekoladą są przepyszną wariacją najczęściej przyrządzanych przeze mnie racuchów na drożdżach >> z jabłkami. Uwierzcie, że smakują rewelacyjnie i ciężko się oprzeć dokładce. Oprócz mięciutkiego ciasta drożdżowego, w którym wyczuwalny jest kokos kuszą rozpływającym się w ustach bananem i białą czekoladą, czyli wszystkim tym co uwielbiam. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na racuchy i pochwalcie się swoimi plackami. Smacznego!
 
>> Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na racuchy drożdżowe - klik.

Ilość: 23 sztuk
Czas przygotowania: minimum 40 minut

 

Kokosowe racuchy drożdżowe z bananem i białą czekoladą - składniki:


Ciasto:

250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1-2 łyżki cukru
1 szczypta soli
4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko

Dodatkowo:

1 szklanka wiórków kokosowych
1 banan (duży)
100g białej czekolady

Ponadto:

olej do smażenia

 

Jak zrobić kokosowe racuchy drożdżowe z bananem i białą czekoladą?


Ciasto:


Mąkę należy przesypać do miski, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i odstawić na czas przygotowania reszty składników lub na dłużej.
Czekoladę drobno posiekać, a banana pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ciasto dokładnie wymieszać z jajkiem oraz na końcu połączyć w wiórkami kokosowymi, bananem i białą czekoladą.

Smażenie:


Ciasto nabierać za pomocą łyżki stołowej i delikatnie kłaść na uprzednio rozgrzany tłuszcz (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją co jakiś czas maczać w gorącym oleju.)
Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
(Cukier puder można pominąć, ponieważ racuchy są wystarczająco słodkie od dodatków.)
 
 

Kokosowe racuchy drożdżowe z bananem i białą czekoladą - dodatkowe informacje:

 
(*) Temperaturę tłuszczu należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, gdyż w takim przypadku niestety mogą być surowe w środku.
 
Racuchy drożdżowe z kokosem, bananem i białą czekoladą

7 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger