wtorek, lipca 23, 2024

Gulasz ze schabu z warzywami w sosie własnym


Gulasz ze schabu z warzywami w sosie własnym to pyszny oraz sycący obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi miękkie i doskonale komponuje się z kremowym sosie z dodatkiem warzyw. Uwierzcie, że nawet z najprostszych składników można przygotować smaczny obiad. Jeśli chcecie to użyjcie innego mięsa lub swoje danie urozmaićcie ulubionymi warzywami. Smacznego!

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: około 1 godzina 20 minut


Gulasz ze schabu - składniki:


  • 500g schabu wieprzowego
  • 200g włoszczyzny (u mnie mrożona)
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • około 350-400 ml wody (*)

Dodatkowo:

  • mąka pszenna
  • tłuszcz do smażenia


Jak zrobić gulasz ze schabu z warzywami:


Umyty i osuszony schab należy pokroić w kostkę i następnie wymieszać w przyprawach (papryce słodkiej, soli i pieprzu) oraz w mące. Mięso przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i obsmażyć z każdej strony. W między czasie dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli patelnia jest większa, głęboka, to całość należy na niej zostawić. W innym przypadku zawartość patelni przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz włoszczyznę. Całość zalać wodą i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości.
(Czas zależy od mięsa. Potrwa to maksymalnie 60 minut.)
Sos powinien zagęścić się od mąki, w której było obtaczane mięso, ale jeśli jest za rzadki, to należy zagęścić go odrobiną mąki.
(Na przykład 1 łyżeczkę mąki wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody. Do mieszanki dodać trochę gorącego sosu i ponownie wymieszać. Zawiesinę cienkim strumieniem wlać do gulaszu. Mieszać do zgęstnienia. Jeśli sos nadal będzie za rzadki, można dorobić zawiesiny.)
Gulasz doprawić do smaku.


Gulasz ze schabu - dodatkowe informacje:


(*) Woda powinna pokryć mięso. Tak naprawdę jej ilość zależy od szerokości naczynia, więc należy ją dostosować do własnych wymagań. Można też użyć bulionu.


5 komentarzy:

  1. Akurat taki gulasz wolę z wołowiny lub kurczaka. Schaba maceruję w passacie pomidorowej i zapiekam w suszonymi pomidorami i ziołami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nigdy nie robiłam gulaszu ze schabu. Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger