Chlebek bananowy bez cukru, czyli fit ciasto bananowe, to wypiek, który w ostatnim czasie piekłam mnóstwo razy. Naprawdę nie zliczę ile. Posmakował zarówno mojej rodzinie, jak i szerszemu gronie znajomych. Moja córka często prosi o swój ulubiony chlebek z bananów bez cukru. To dietetyczne ciasto jest przepyszne, mięciutkie oraz bardzo aromatyczne. Z pewnością można zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Jeśli lubicie słodkie i zdrowe przekąski, tego chlebka nie możecie pominąć!
>> Zapraszam też na mój Najlepszy chlebek bananowy, który jest dosłodzony, ale także przepyszny.
Wielkość formy: 10 x 22 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: około 60 minut
Chlebek bananowy bez cukru - składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 75 ml oleju
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżki cynamonu
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
Opcjonalnie:
- 1 banan na wierzch
Jak zrobić chlebek bananowy bez cukru?
Banany obrać i rozdusić widelcem lub zblendować na w miarę gładkie puree. Dodać jajka, mleko i olej. Całość wymieszać i następnie dodać mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko razem zmiksować jedynie do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu opcjonalnie ułożyć banana przeciętego wzdłuż na połowę. Chlebek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu. Chlebek ten piekłam również u znajomych w piekarniku z termoobiegiem. Wtedy ustawiałam temperaturę na 170 stopni, a chlebek był już gotowy po około 30 minutach.)
Kroić po przestudzeniu.
Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiego chlebka.
OdpowiedzUsuńPyszny, lekki i pięknie wyrośnięty 😀
OdpowiedzUsuńChlebek prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Brzmi super, niestety cynamon mi nie służy, no chyba, że bez niego też byłoby smacznie?
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek 🧡
OdpowiedzUsuńwprost uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię!
OdpowiedzUsuń