środa, lipca 17, 2024

Chlebek bananowy bez cukru

Chlebek bananowy bez cukru z 2 bananów

Chlebek bananowy bez cukru, czyli fit ciasto bananowe, to wypiek, który w ostatnim czasie piekłam mnóstwo razy. Naprawdę nie zliczę ile. Posmakował zarówno mojej rodzinie, jak i szerszemu gronie znajomych. Moja córka często prosi o swój ulubiony chlebek z bananów bez cukru. To dietetyczne ciasto jest przepyszne, mięciutkie oraz bardzo aromatyczne. Z pewnością można zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Jeśli lubicie słodkie i zdrowe przekąski, tego chlebka nie możecie pominąć!

>> Zapraszam też na mój Najlepszy chlebek bananowy, który jest dosłodzony, ale także przepyszny.

Wielkość formy: 10 x 22 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: około 60 minut

Chlebek bananowy bez cukru - składniki: 


  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli 

Opcjonalnie:

  • 1 banan na wierzch
 

Jak zrobić chlebek bananowy bez cukru?

 
Banany obrać i rozdusić widelcem lub zblendować na w miarę gładkie puree. Dodać jajka, mleko i olej. Całość wymieszać i następnie dodać mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko razem zmiksować jedynie do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu opcjonalnie ułożyć banana przeciętego wzdłuż na połowę. Chlebek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu. Chlebek ten piekłam również u znajomych w piekarniku z termoobiegiem. Wtedy ustawiałam temperaturę na 170 stopni, a chlebek był już gotowy po około 30 minutach.)
Kroić po przestudzeniu.

Chlebek z 2 bananów bez cukru

7 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger