niedziela, czerwca 16, 2024

Gulasz z indyka z zielonym groszkiem i pomidorami

Gulasz z groszkiem i pomidorami
 
Gulasz z indyka z zielonym groszkiem i pomidorami to moja propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso rozpływa się w ustach i doskonale komponuje się z aromatycznym sosem i warzywami. Gulasz można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia podać z kaszą, ziemniakami lub swoimi ulubionymi dodatkami. Smakuje nawet z pieczywem. Koniecznie przygotujcie ten niezwykle prosty i pyszny gulasz. Oczywiście nie zapomnijcie napisać jak smakował.
 
>> Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na gulasz.

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: około 1,5 godziny

 

Gulasz z indyka - składniki:

 
  • około 400g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe; może być dowolne)
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • mąka do obtaczania
  • olej

Dodatkowo:

  • 150g zielonego groszku (u mnie mrożony)
  • 1 puszka pomidorów (u mnie krojone)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka wody/bulionu (1 szklanka = 250 ml)

Ponadto do doprawienia:

  • bazylia
  • sól, pieprz


Jak zrobić gulasz z indyka?

 
Umyte oraz osuszone mięso należy pokroić w większą kostkę i wymieszać w przyprawach (sól, pieprz, papryka w proszku), a następnie w mące. Mięso zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Czosnek przełożyć do mięsa. Dodać mrożony groszek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz można przemieszać.)
Po tym czasie wodę odrobinę odparować i dodać pomidory. Gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku.
 
Przepis na gulasz z groszkiem i pomiodorami
 
Gulasz z indyka z pomidorami i groszkiem mrożonym
 
W przepisie użyłam przypraw ze sprawdzonego od wielu lat sklepu Swojski Wyrób.
 
Gulasz z indyka z warzywami na obiad
 Wpis w ramach współpracy/testowania produktów.

5 komentarzy:

  1. Mój mąż lubi taki gulasz. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego typu gulasze bardzo lubię, dodaję jeszcze kukurydzę, bo ją bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki! Gulasz mogę jeść cały rok 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś wspaniałego na obiad. Danie wygląda niesamowicie przepysznie 😋👌🥘
    Pozdrawiam Cię serdecznie i od serducha 🥰💖

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger