Domowy sos z pomidorków koktajlowych sprawdzi się do wielu dań i nada im pysznego smaku oraz aromatu. Sos ten robi się bardzo łatwo i nie musicie ograniczać się jedynie do pomidorków koktajlowych. Zapewne wielu z Was będzie posiadało pomidory z przydomowego ogródka i zechce zamknąć ten smak lata w słoikach, a jeszcze inni (ja tak często mam) trafi na niesmaczne lub dostanie ich nadmiar od znajomych. Wtedy właśnie przypomnijcie sobie mój sprawdzony przepis na ten pyszny sos pomidorowy i cieszcie się pysznymi daniami przez cały rok! Pamiętajcie, że sos z pomidorków możecie wzbogacić swoimi ulubionymi przyprawami oraz mnóstwem świeżych ziół!
Ilość: około 1,3 kg sosu
Czas przygotowania: max 1,5 godziny
Sos z pomidorków koktajlowych - składniki:
- 2 kg pomidorków koktajlowych (można użyć dowolnych)
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- pieprz naturalny
- pieprz ziołowy
- cukier
- sól
Jak zrobić domowy sos z pomidorków koktajlowych?
Umyte pomidory umieścić w garnku, zalać odrobiną wody i zagotować. Jak już będą miękkie, to należy je przetrzeć przez sito. Sok z miąższem ponownie postawić na palnik i gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Nadmiar wody powinien odparować.
(Można ustawić większy ogień i co jakiś czas mieszając - pilnować sosu.)
W międzyczasie podsmażyć cebulę. Cebulę przełożyć do pomidorów i dodać również drobno posiekany czosnek.
(Ja to robię w trakcie gotowania się sosu.)
Pod koniec gotowania dodać przyprawy do smaku.
(Gotowy sos można zblendować na gładką konsystencję, ale ja to pomijam.)
Wrzący sos przelać do wyparzonych oraz suchych słoików i mocno zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Można też je poddać procesie pasteryzacji.
Pasteryzacja:
Szczelnie zakręcone słoiki pasteryzować przez około 10-15 minut.
(Na dnie większego garnka umieścić ścierkę
i napełnić go wodą, tak aby 3/4 wysokości słoików była nią pokryta. Wodę
podgrzać do podobnej temperatury sosu w słoikach. Do
garnka włożyć słoiki - nie mogą się stykać. Czas pasteryzacji liczymy
od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie słoiki możemy zostawić w
wodzie do ostygnięcia lub wyciągnąć z wody i poustawiać na szmatce dnem do góry - do całkowitego
ostygnięcia.)
Sos z pomidorków koktajlowych - wskazówki:
Celowo nie podałam ilości przypraw, bo należy je dostosować do własnego smaku. Wszystko zależy również od pomidorów. Jedne są pyszne i słodkie, a trafiają się też "wodniste" i bez smaku. Najlepsze jest to, że ten sos wyjdzie z każdych pomidorów. Można też użyć innych odmian.
W przepisie użyłam sprawdzonych przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
Ciekawy przepis napewno wykorzystam . Przyda się
OdpowiedzUsuńTaki sosik przydaje się potem do wielu potraw.
OdpowiedzUsuńMoże być pyszne, wypróbuję w weekend.
OdpowiedzUsuńrobiłam takie sos w poprzednim sezonie ;D
OdpowiedzUsuńMuszę podsunąć ten przepis mamie.
OdpowiedzUsuńTaki sosik mieć w spiżarni to skarb!
OdpowiedzUsuń