Bananowe serniczki z patelni są idealną propozycją na syty posiłek, do którego przygotowania wystarczy dosłownie kilka chwil. To pyszne kotleciki z twarogu, które uwielbiałam w dzieciństwie. Dziś je przyrządzam na mnóstwo sposobów i tym razem chciałabym Wam najmocniej polecić wersję bananową. Uwierzcie, że te serniczki to istna rewelacja. U mnie często znikają nawet bez jakichkolwiek dodatków. Tylko bierzemy w dłoń i zajadamy się do ostatniego. Polecam.
Ilość: 7 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut
Bananowe serniczki z patelni - składniki:
- 250g twarogu półtłustego (lub chudego + odrobina mleka)
- 1 banan (niewielki, dojrzały)
- 2 jajka
- 50g mąki pszennej
- 20g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia
- olej/masło do smażenia
Jak zrobić bananowe serniczki z patelni?
Twaróg rozgnieść za pomocą widelca. Dodać banana i go również rozgnieść na w miarę gładkie puree. Następnie dodać jajka, mąkę, cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
(Jeśli masa wydaje się za luźna, to dodajcie niewielką ilość mąki.)
Z powstałej masy twarogowej uformować niewielkie kotleciki, które należy obtoczyć w mące pszennej. Serniczki smażyć na rozgrzanym maśle lub oleju z obu stron, aby były delikatnie rumiane. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z jogurtem naturalnym, śmietaną, ewentualnie ulubionymi dodatkami.
Uwielbiam takie dania
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich serniczków.
OdpowiedzUsuńSzybko, prosto i smacznie. Tak lubię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bardzo placuszki twarogowe. Coś wspaniałego na śniadanie lub na podwieczorek. Koniecznie muszę sobie takie placuszki zrobić na podwieczorek 👍👦
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗🥰😘
Pysznie, czasem robię podobne. :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają! Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper. Zrobię na weekend.
OdpowiedzUsuńPodobne goszczą u mnie dość często, koniecznie w towarzystwie owoców i orzechów
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki :D
OdpowiedzUsuńJeszcze takich serniczków nie robiłam, ale wyglądają rewelacja!
OdpowiedzUsuń