Makaron orkiszowy to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego
makaronu. Wykonany z mąki orkiszowej, bogatej w składniki odżywcze, jest
idealnym uzupełnieniem różnych dań. Wyjątkowy smak makaronu idealnie
komponuje się z tradycyjnym, niedzielnym rosołem. Jeśli chcesz spróbować
zrobić własny domowy makaron orkiszowy, ten artykuł jest dla Ciebie.
Podpowiemy Ci, jak przygotować pyszny i zdrowy makaron krok po kroku!
Składniki do domowego makaronu orkiszowego
Aby zrobić domowy makaron orkiszowy, będziesz potrzebować następujących składników:
- 5 jajek
- 1/2 kg jasnej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
Wybierając
składniki, warto postawić na jak najwyższą jakość. Zalecamy korzystanie
z jajek od kur z naturalnego chowu, soli bez antyzbrylaczy oraz mąki
orkiszowej wysokiej jakości.
Przygotowanie ciasta na makaron orkiszowy
Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta warto przesiać mąkę orkiszową BioBabalscy
przez sitko. To pozwoli na usunięcie ewentualnych grudek i sprawi, że
ciasto będzie bardziej jednolite. Do miski wsypujemy przesianą mąkę
orkiszową i wbijamy do niej jajka. Starajmy się korzystać z jajek od kur
z naturalnego chowu, które są bogatsze w składniki odżywcze. Dodajemy
do miski łyżeczkę soli. Pamiętajmy, aby wybierać sól bez antyzbrylaczy,
aby uniknąć sztucznych dodatków w naszym domowym makaronie. Teraz czas
na wyrabianie ciasta. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie
zagniatamy twarde i zwarte ciasto. Wyrabiajmy je tak długo, aż będzie
elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt suche,
możemy dodać kilka łyżek wody.
Formowanie makaronu orkiszowego
Dużym
ułatwieniem w formowaniu makaronu orkiszowego jest maszynka do
makaronu. Przez nią możemy przepuścić ciasto, a ona samoistnie wytwarza
cienkie placki. Następnie możemy je pokroić na nitki lub wstążki, w
zależności od ustawień maszynki. Jeśli nie mamy maszynki do makaronu,
możemy użyć zwykłego wałka do ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na cienkie
placki, a następnie kroimy je na makaron. Pamiętajmy, żeby dobrze
oprószyć placki mąką i pozwolić im przez kilkanaście minut odpocząć.
Gotowanie makaronu orkiszowego
Gotowanie
makaronu orkiszowego jest proste. Wrzucamy go do wrzącej, osolonej wody
i gotujemy do czasu, aż wypłynie na powierzchnię wody. Czas gotowania
zależy od grubości makaronu, ale zazwyczaj trwa to około 3-5 minut.
Gotowy makaron możemy odcedzić i od razu podawać z rosołem.
Przygotuj orkiszowy makaron do rosołu z naszym przepisem!
Domowy
makaron orkiszowy to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego
makaronu. Przygotowanie go jest proste, a składniki łatwo dostępne.
Dzięki temu możemy cieszyć się pysznym i zdrowym makaronem w zaciszu
własnej kuchni. Spróbuj zrobić swój własny makaron orkiszowy i odkryj
nowy wymiar smaku dla klasycznego rosołu. Smacznego!
Nie jadłam jeszcze takiego makaronu.
OdpowiedzUsuńTaki domowy makaron jest z pewnością i smaczniejszy i zdrowszy, ale ja jestem za leniwa :(
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam makaron orkiszowy! :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak rosół z domowym makaronem:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis ale się nie skuszę by zrobić
OdpowiedzUsuńDomowy makaron to wyższa szkoła jazdy kulinarnej :)
OdpowiedzUsuńProsty i smaczny przepis, wypróbuje w niedzielę do rosołku:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na domowy makaron :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Taki domowy makaron nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńDomowy makaron najlepszy! Ale jeszcze na orkiszowej mące nie robiłam.
OdpowiedzUsuń