Kolorowa babka na białkach Tulipan z makiem to pyszne ciasto, które dodatkowo wygląda bardzo efektownie nie tylko na świątecznym stole. Babka jest miękka, zawsze ładnie wyrasta i charakteryzuje się długą świeżością. Poza to również świetny sposób na wykorzystanie zalegających białek. Koniecznie ją upieczcie i sami się przekonajcie, że jest fantastyczna! Smacznego.
>> Jak inaczej wykorzystać białka? Tutaj propozycje przepisów - klik.
Forma: klasyczna na babkę z kominkiem
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 45-50 minut
Babka Tulipan - składniki:
- 8 białek
- 200 ml oleju
- 100 ml wody
- 200g cukru
- 310g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 kisiel + barwnik (opcjonalnie)
- 1 łyżka kakao
- 50g maku
Babka Tulipan - przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsypać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do piany z białek stopniowo wlać kolejno wodę i olej. Na końcu delikatnie wmieszać mieszankę z mąką. Całość dokładnie wymieszać jedynie do połączenia się składników. Masę podzielić na 4 części. Pierwszą wymieszać z kakao, drugą z makiem, trzecią z kakao i opcjonalnie z odrobiną barwnika, a ostatnią pozostawić, taką jaka jest. Ciasto po kolei przelać do formy wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą.
(Kwadratową lub okrągłą foremkę można wysłać papierem do pieczenia.)
Babkę wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu).
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i dopiero po odczekaniu 15 minut z formy. Ciasto ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu).
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i dopiero po odczekaniu 15 minut z formy. Ciasto ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Przy okazji przepisu chciałabym Wam polecić świetny sklep, z którym posiadam już długą współpracę i jestem naprawdę zadowolona z oferowanych produktów. Oprócz dobrej jakości charakteryzują się bardzo dobrą ceną. Ile płacicie za mak? Zobaczcie ile kosztuje na stronie sklepu Swojski Wyrób - klik.
Będę jutro jadła podobną babkę. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńPiękna babka :)
OdpowiedzUsuńW te radosne Święta Wielkanocne życzę Ci mnóstwa uśmiechu, ciepła rodzinnego, pysznych przysmaków i wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Niech będzie to czas pełen błogosławieństw i wzajemnej życzliwości!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! 🐣⛪🐇
Angelika
Jeszcze nigdy jej nie robiłam - muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńWitam Cię cieplutko 🖐🙎♂️
OdpowiedzUsuńBardzo wspaniały sposób przygotowania babki. Przepięknie prezentuje się na zdjęciu 👍😊
Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Ci przyjemnego dnia 🤗🤲🧡
Cudowna babka i świetny sposób na wykorzystanie białek 😀
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń