Babka cynamonowa na białkach to ciasto, które świetnie zaprezentuje się nie tylko na świątecznym stole, ale będzie też idealne na co dzień do kawy. Przyznam, że to jedna z moich ulubionych babek, która często gości w moim domu. Oprócz tego, że cudownie pachnie cynamonem, to jest bardzo miękka, puszysta i wilgotna. Tak, właśnie wilgotna! Jeśli nie przepadacie za cynamonem, możecie przygotować ją w wersji np. waniliowej lub cytrynowej. Każda będzie pyszna, ale ta cynamonowa jest obłędna. Dodatkowo to świetna okazja na wykorzystanie białek z pączków, ciast kruchych czy innych wypieków. Nie musicie piec bezy, ponieważ możecie babkę! Polecam!
>> Jak inaczej wykorzystać białka? Tutaj propozycje przepisów - klik.
Forma: klasyczna na babkę z kominkiem lub o wymiarach 20 x 20 cm + mała babka np. do koszyczka
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: około 45 minut
Babka cynamonowa na białkach - składniki:
- 7-8 białek
- 200 ml mleka
- 200 ml oleju
- 200g cukru
- 400g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 łyżeczki cynamonu
Babka cynamonowa na białkach - przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsypać cukier z cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z cynamonem. Do piany białek stopniowo wlać olej i letnie mleko. Na końcu delikatnie wmieszać mieszankę z mąką. Całość dokładnie wymieszać jedynie do połączenia się składników. Masę przelać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
(Jeśli używacie kwadratowej lub okrągłej foremki, można ją po prostu wysłać papierem do pieczenia.)
Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu).
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i dopiero po odczekaniu 15 minut z formy. Ciasto ostudzić na kratce. Można je udekorować lukrem lub polewą czekoladową, albo posypać cukrem pudrem.
(Ja przygotowałam lukier, do którego dodałam odrobinę cynamonu.)
W opisie babki nie ma podanych minut pieczenia
OdpowiedzUsuńAle wygląda rewelacyjnie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńTwoja babka cynamonowa na białkach brzmi jak idealne ciasto do popołudniowej kawy. Uwielbiam intensywny aromat cynamonu w wypiekach, a w połączeniu z puszystą, wilgotną konsystencją babki musi smakować obłędnie
OdpowiedzUsuńPrzetestuje gdyż mam duuuzo białek ..znakomity pomysł na wykorzystanie białek
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam. Ale na górze była ta informacja.
UsuńBardzo lubię babki, są smaczne i szybkie :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda 😀
OdpowiedzUsuńAleż piękna babka, doskonała na święta 😁
OdpowiedzUsuńCynamonowej nigdy nie robiłam, brzmi smacznie. Myślę że to dobry czas żeby spróbować.
OdpowiedzUsuńNa pewno nie robiłam jeszcze cynamonowej. Pysznie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńIdealna na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda obłędnie ta babka! Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńAleż ona musi pachnieć. Takiej banki nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńbardzo fajna babeczka
OdpowiedzUsuńIdealne wykorzystanie nadmiaru białek, a to zdarza się w każdej kuchni. Pyszna babka na Wielkanoc i nie tylko.
OdpowiedzUsuńUwielbiam babkę. Zwłaszcza na święta wielkanocne. Oczywiście, że nie jest ona tylko na nie, ale u mnie w domu w sumie była tylko na święta :) Nie ukrywam, że serce skradły mi klasyczne, ale bardzo chętnie spróbowałabym takiej cynamonowej. Musi smakować i pachnieć obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Jak zwykle świetny przepis. Polecam go znajomym i często tu zaglądam!
OdpowiedzUsuń