poniedziałek, marca 18, 2024

Babka cynamonowa na białkach

 
Babka cynamonowa na białkach to ciasto, które świetnie zaprezentuje się nie tylko na świątecznym stole, ale będzie też idealne na co dzień do kawy. Przyznam, że to jedna z moich ulubionych babek, która często gości w moim domu. Oprócz tego, że cudownie pachnie cynamonem, to jest bardzo miękka, puszysta i wilgotna. Tak, właśnie wilgotna! Jeśli nie przepadacie za cynamonem, możecie przygotować ją w wersji np. waniliowej lub cytrynowej. Każda będzie pyszna, ale ta cynamonowa jest obłędna. Dodatkowo to świetna okazja na wykorzystanie białek z pączków, ciast kruchych czy innych wypieków. Nie musicie piec bezy, ponieważ możecie babkę! Polecam!

>> Jak inaczej wykorzystać białka? Tutaj propozycje przepisów - klik.


Forma: klasyczna na babkę z kominkiem lub o wymiarach 20 x 20 cm + mała babka np. do koszyczka
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: około 45 minut


Babka cynamonowa na białkach - składniki:


  • 7-8 białek
  • 200 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • 200g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 łyżeczki cynamonu


Babka cynamonowa na białkach - przygotowanie:


Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsypać cukier z cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z cynamonem. Do piany białek stopniowo wlać olej i letnie mleko. Na końcu delikatnie wmieszać mieszankę z mąką. Całość dokładnie wymieszać jedynie do połączenia się składników. Masę przelać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
(Jeśli używacie kwadratowej lub okrągłej foremki, można ją po prostu wysłać papierem do pieczenia.)
Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu).
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i dopiero po odczekaniu 15 minut z formy. Ciasto ostudzić na kratce. Można je udekorować lukrem lub polewą czekoladową, albo posypać cukrem pudrem.
(Ja przygotowałam lukier, do którego dodałam odrobinę cynamonu.)


17 komentarzy:

  1. W opisie babki nie ma podanych minut pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wygląda rewelacyjnie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja babka cynamonowa na białkach brzmi jak idealne ciasto do popołudniowej kawy. Uwielbiam intensywny aromat cynamonu w wypiekach, a w połączeniu z puszystą, wilgotną konsystencją babki musi smakować obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Przetestuje gdyż mam duuuzo białek ..znakomity pomysł na wykorzystanie białek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam. Ale na górze była ta informacja.

      Usuń
  5. Bardzo lubię babki, są smaczne i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ piękna babka, doskonała na święta 😁

    OdpowiedzUsuń
  7. Cynamonowej nigdy nie robiłam, brzmi smacznie. Myślę że to dobry czas żeby spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno nie robiłam jeszcze cynamonowej. Pysznie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam wygląda obłędnie ta babka! Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ ona musi pachnieć. Takiej banki nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne wykorzystanie nadmiaru białek, a to zdarza się w każdej kuchni. Pyszna babka na Wielkanoc i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam babkę. Zwłaszcza na święta wielkanocne. Oczywiście, że nie jest ona tylko na nie, ale u mnie w domu w sumie była tylko na święta :) Nie ukrywam, że serce skradły mi klasyczne, ale bardzo chętnie spróbowałabym takiej cynamonowej. Musi smakować i pachnieć obłędnie!
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zwykle świetny przepis. Polecam go znajomym i często tu zaglądam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger