Szarlotka bez pieczenia z serkiem mascarpone to ciasto, które może przygotować każdy. Do jej zrobienia nie potrzeba wielkich umiejętności, a jedynie około 30 minut wolnego czasu. Już brzmi świetnie, prawda? A co dopiero jak spróbujecie tą pyszność! Uwierzcie, że nie ma prostszego i smaczniejszego deseru z jabłkami. Nie kłamię! Ten deser a'la jabłecznik to prawdziwy hit wśród mojej rodziny i znajomych. Sama mogę go jeść do znudzenia, choć to mało prawdopodobne, że tak się stanie. Koniecznie skorzystajcie z tego sprawdzonego przepisu i przygotujcie najlepszą szarlotkę bez pieczenia z serkiem mascarpone. Nie będziecie żałować, a wręcz przeciwnie, będziecie ją przyrządzać bardzo często! Smacznego.
Forma: 20 x 25 cm
Czas przygotowania: około 30 minut
Czas chłodzenia: minimum 1-2 godziny
Szarlotka bez pieczenia z serkiem mascarpone - składniki:
Masa:
- 5 jabłek (średnich; około 750g) (*)
- 250g serka mascarpone
- 200g serka serka śmietankowego (**)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- około 350g herbatników (u mnie klasyczne i kakaowe)
Polewa:
- 100g czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Opcjonalnie:
- wiórki kokosowe/płatki migdałowe do posypania
Szarlotka bez pieczenia z serkiem mascarpone - przygotowanie:
Umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka przełożyć na patelnie i wymieszać z cynamonem. Dusić do miękkości na małej mocy palnika.
(Ja dusiłam do 10 minut. Czas ten zależy od rodzaju jabłek.)
Na końcu płomień zwiększyć, aby nadmiar soku wyparował. Miękkie jabłka należy pozostawić do przestudzenia.
Serek mascarpone z serkiem śmietankowym przełożyć do miski i zmiksować z cukrem pudrem. Następnie całość połączyć z jabłkami.
(W razie czego masę można dosłodzić.)
W formie wysłanej papierem do pieczenia ułożyć w podanej kolejności: herbatniki, masę z jabłkami i mascarpone, herbatniki, masę, herbatniki, masę, herbatniki.
(Powinny wyjść 3 warstwy herbatników i 3 warstwy masy.)
Przygotować polewę. Kawałki czekolady z mlekiem i masłem rozpuścić w garnuszku.
Polewą posmarować wierzch ciasta. Całość opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce, aby ciastka odrobinę zmiękły.
Szarlotka bez pieczenia z serkiem mascarpone - dodatkowe informacje:
(*) Jabłka powinny być w miarę słodkie, jeśli takie nie będą, to prażąc je na patelni należy dodać odrobinę cukru.
(**) Użyłam serka puszystego, ale może być dowolny gęsty serek naturalny. Możecie też użyć mascarpone i jak dodacie 250g, zamiast 200g, żeby nie zostawiać resztek, to też nic się nie stanie.
Świetnie się prezentuje. Muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki. Z serkiem mascarpone musi smakować wyjątkowo pysznie. :)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńJaki praktyczny przepis. Chyba go wypróbuję
OdpowiedzUsuńWow! Wow! Wow! Fantastyczny pomysł! Kubki smakowe pracują już na maksa! Opis składników i przygotowania zachęca do zrobienia tego wspaniałego deseru 😀
OdpowiedzUsuńSzarlotka bez pieczenia? Jestem pod wrażeniem przepisu.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń