niedziela, lutego 25, 2024

Rogaliki z ciasta francuskiego z serem wędzonym i szynką


Rogaliki z ciasta francuskiego z serem wędzonym i szynką to błyskawiczna przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak też podczas wszelkich imprez. Połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta francuskiego z charakterystycznym aromatem oraz smakiem wędzonego sera i ulubioną wędliną naprawdę sprawiają, że trudno im się oprzeć. Osobiście uwielbiam wszelkie wędzone sery, ale jeśli ktoś z Was ma inny gust, możecie użyć dowolnego sera żółtego. Robiłam też mini rogaliki na jeden kęs, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zrobić w większej wersji i do środka dodać odrobinę warzyw, np. kawałek papryki lub pomidora. Zaprezentowana wersja małych rogalików z ciasta francuskiego z serem wędzonym i szynką jest w moim domu uwielbiana, więc musiałam z Wami podzielić się tym przepisem!

Ilość: 16 sztuk (małych)
Czas przygotowania: do 15 minut
Czas pieczenia: 15-18 minut


Rogaliki z ciasta francuskiego z serem i szynką - składniki:


  • 1 ciasto francuskie (u mnie miało 275g)
  • 16 małych plasterków szynki lub dowolnej wędliny (większe plastry można przekroić)
  • ser wędzony (u mnie kuleczki serowe Juhaski paprykowe) (*)

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania (może być całe, bądź samo białko lub żółtko)

Dodatkowo u mnie:

  • czarnuszka do posypania


Rogaliki z ciasta francuskiego z serem i szynką - przygotowanie:


Ciasto francuskie uprzednio przechowywane w lodówce należy wyjąć z opakowania i zostawić na kilka minut na blacie kuchennym, aby odrobinę zmiękło oraz nie pękało podczas rozwijania. Następnie delikatnie je rozwinąć i przekroić wzdłuż na 2 równie części. Kolejno każdy kawałek pokroić na trójkąty. Na każdym trójkąciku (przy szerszym końcu) ułożyć kawałek szynki i sera. Całość delikatnie zrolować rozpoczynając od szerszego końca trójkąta, a kończąc na cienkiej końcówce. Boki lekko zagiąć do środka. Rogaliki przełożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem oraz opcjonalnie posypać czarnuszką. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-18 minut w temperaturze 200 stopni.
 


Rogaliki z ciasta francuskiego z serem i szynką - dodatkowe informacje:

 
(*) Tak jak wspomniałam na początku wpisu, można użyć dowolnego sera. Ja tym razem nadziałam swoje rogaliki kuleczkami serowymi Juhaski pikantne ze sklepu Serolandia. Kulki przekroiłam na pół, więc wystarczyło mi ich 8 sztuk. Nie wiem, czy próbowaliście Juhasków, ale są pyszne solo, w sałatkach oraz przekąskach. I świetnie się topią.
 
Wpis z lokowaniem produktu w ramach współpracy/testowania produktów.

4 komentarze:

  1. uwielbiam ciasto francuskie w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ super pomysł! Niby wszystkie składniki doskonale mi znane, ale rogalików jeszcze nie robiłam, brawo za kreatywność!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiała bym spróbować. Nie robiłam jeszcze takich rogalików.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger