Kurczak pieczony w marynacie słodko-kwaśnej to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Szczególnie dla tych, którzy uwielbiają kurczaka pod każdą postacią. Aromatyczne, miękkie i delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach i sprawia, że wszyscy z chęcią zasiadają do wspólnego posiłku. Smaczna słodko-kwaśna marynata nadaje potrawie nie tylko wyrazistego smaku, ale również doskonale marynuje mięso sprawiając, że kurczak staje się jeszcze bardziej soczysty. Jeśli lubicie proste przepisy na obiad, który zachwycają całą rodzinę, to koniecznie wypróbujcie poniższą recepturę. Smacznego!
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: minimum 1 godzina
Czas pieczenia: około 1 godzina
Kurczak pieczony w marynacie słodko-kwaśnej - składniki:
- 500g dowolnych części z kurczaka (u mnie podudzia)
Marynata:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól, pieprz
Kurczak pieczony w marynacie słodko-kwaśnej - przygotowanie:
Składniki marynaty należy dokładnie połączyć.
(Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.)
Kurczaka dokładnie wymieszać w marynacie i wstawić do lodówki na minimum 1
godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą
przełożyć do worka do pieczenia (*), szczelnie związać i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec
około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby kurczak się zarumienił.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedyne od dołu. Czas pieczenia zależy od mięsa i rodzaju piekarnika.)
Kurczak pieczony w marynacie słodko-kwaśnej - dodatkowe informacje:
(*) Kurczaka można piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób - w ramach współpracy.
Takiego kurczaka lubimy sobie zjeść.
OdpowiedzUsuńLubię takie marynaty :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńUlubiony pomysł na kurczaka dla mojego męża 😉
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takiej marynaty do kurczaka. Ten przepis na pewno trafi na moje kulinarne próby. :)
OdpowiedzUsuń