Szybkie oponki z kefirem na sodzie to świetna propozycja nie tylko dla łasuchów, który uważają, że ciasto drożdżowe jest udręką. Przyznam szczerze, że już jakiś czas temu polubiłam pracę z ciastem drożdżowym, ale mimo wszystko do tych oponek na sodzie wracam dość często. Oprócz prostoty w wykonaniu są naprawdę smaczne! W moim domu znikają jeszcze tego samego dnia, kiedy je usmażę. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis, a jestem pewna, że będziecie nim zachwyceni. Smacznego!
Ilość: około 13 sztuk (*)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: około 20 minut
Szybkie oponki z kefirem na sodzie - składniki:
- 200g mąki pszennej + do podsypania
- 100 ml kefiru
- 1 żółtko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Ponadto:
- cukier puder
Szybkie oponki z kefirem na sodzie - przygotowanie:
Do miski wlać kefir, dodać żółtko, oba cukry, masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie należy wsypać sodę oczyszczoną oraz partiami mąkę. Mąkę dodawać mieszając, aby otrzymać jednolite i dość zwarte ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wyrobić. W razie potrzeby podsypać mąką.
(Prawidłowe ciasto powinno być jednolite, miękkie i odrobinę klejące się, ale dosypując więcej mąki oponki wyjdą za twarde.)
Ciasto należy spłaszczyć dłońmi na grubość około 1-1,2 cm, a następnie wykrawać z niego kółka. W każdym kółku dodatkowo wyciąć mniejsze kółeczko.
(Do wykrawania użyłam foremki i zakrętki po wodzie. Zamiast foremki sprawdzi się szklanka lub szeroki kieliszek.)
Oponki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia się. Usmażone, jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.
Szybkie oponki z kefirem na sodzie - dodatkowe informacje:
(*) Oponki wycinałem foremką o średnicy 6 cm i wyszły średnie. Możecie zrobić większe.
Z dużą przyjemnością wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńFajne, szybkie jedzonko. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze oponek na sodzie, bardzo ciekawy pomysł. Zapisuję 🙂
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy jadłam takie. Przepis muszę zapisać i wypróbować
OdpowiedzUsuńGenialny przepis
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i przede wszystkim pysznie. Kuszący przepis. 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję, że podzieliłaś się z nami tym ciekawym przepisem na oponki na sodzie na bazie kefiru. Z miłą chęcią wypróbuję, gdyż jeszcze nie miałem okazji takich oponek robić 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i ślę mega dużo uścisków 🤗😘💖