Potrawka z kurczaka z brokułem, marchewką i papryką to doskonała propozycja na lekki, prosty oraz smaczny obiad. Do jej przygotowania naprawdę nie trzeba wielkich umiejętności. Mięso jest smaczne, soczyste i doskonale komponuje się z delikatnym sosem oraz aromatycznymi warzywami. Potrawka świetnie komponuje się z kaszą jęczmienną, ale możecie ją podać z ryżem lub z czym tylko lubicie. Smacznego!
Ilość porcji: 3-4
Czas oczekiwania: minimum 1 godzina
Czas przygotowania z duszeniem: do 1 godziny
Potrawka z kurczaka z warzywami - składniki:
- 300g mięsa z udek kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 300 ml bulionu drobiowego (*)
- 1 cebula (mała)
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1/2 brokuła
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Potrawka z kurczaka w warzywami - przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą z pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, ale można też na całą noc. Następnie kurczaka obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Całość chwilkę podsmażyć i zalać bulionem. Wszystko razem dusić do miękkości. Początkowo bez przykrycia, a jak część buliony wyparuję, patelnię należy przykryć pokrywką. 10 minut przed końcem dodać różyczki brokuła. Na końcu potrawkę należy zagęścić mąką.
(Mąkę wymieszać w odrobinie wody, dodać troszkę bulionu z patelni i wlać z powrotem do potrawki. Wymieszać i poddusić do momentu zgęstnienia. W razie potrzeby można dolać bulionu/wody.)
Potrawkę doprawić do smaku.
Potrawka z kurczaka z warzywami - dodatkowe informacje:
(*) Zamiast bulionu można użyć wody i dodać odrobinę domowej przyprawy rosołowej, ew. "kupnej" z drobnym składem oraz 2 listki laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego.
Tak, to super pomysł na obiadek.
OdpowiedzUsuńMniam wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności, lubię takie jedzenie. Żeby się nie nudziło, to czasem marchewkę zamieniam na kukurydzę. Zimą jest na talerzu kolorowo ;)
OdpowiedzUsuńKolorowe i apetyczne mięsko 🙂
OdpowiedzUsuńPyszne, lekkie danie :)
OdpowiedzUsuńJak apetycznie podane <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie, chętnie sama skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie 🖐😊
OdpowiedzUsuńBardzo uwielbiam takie dania - są nie tylko smaczne, ale również i pożywne. Super przepis na potrawkę 👍😊
Pozdrawiam Cię serdecznie i od serca 🥰😘💖