Gofry z ciasta francuskiego to szybki patent na naprawdę ekspresowy deser, który można przygotować w zaledwie kilka chwil i to z jednego składnika. Gofry są bardzo chrupiące i naprawdę nie znam osoby, której by nie posmakowały. Możecie je podać z ulubionymi dodatkami, nawet wytrawnie. Ja zawsze zajadam się nimi z bitą śmietaną i mnóstwem owoców! Smacznego!
Ilość: 5-10 sztuk (*)
Czas przygotowania: około 15 minut
Gofry z ciasta francuskiego - składniki:
- płat ciasta francuskiego
- ulubione dodatki
Gofry z ciasta francuskiego - przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić na kawałki, które wielkością będą pasowały do płytek gofrownicy. Następnie na rozgrzane płytki należy umieścić po dwa kawałki ciasta. Piec do zarumienienia i przełożyć na kratkę. Po ostygnięciu podawać z ulubionymi dodatkami.
Gofry z ciasta francuskiego - dodatkowe informacje:
(*) Moja gofrownica posiada standardowe płytki. Gofry piekłam z dwóch kawałków ciasta, aby grubością przypominały te klasyczne. Możecie robić cieniutkie i wtedy wyjdzie Wam więcej sztuk.
Takich gofrów jeszcze nie jadłam. Myślę, że mogłyby mi smakować.
OdpowiedzUsuńnigdy takich nie jadłam ;0
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takich. Nie wpadłabym na to.
OdpowiedzUsuńWow, to wygląda naprawdę znakomicie i wybornie. Twoje pomysły zawsze są niesamowite i kreatywne. Z tego słynie ten blog i za to Cię cenię oraz szanuję 🤗
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i słonecznie 🥰🤗💖
Często robię gofry na słodko, ale wypróbowanie wytrawnej wersji z ciasta francuskiego z dodatkami takimi jak ser i szynka brzmi jak doskonały pomysł na szybką przekąskę. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem, na pewno wypróbuję go w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie <3
OdpowiedzUsuńNo mega pomysł! Wiele rzeczy robiłam z ciasta francuskiego ale na to nigdy nie wpadłam 😉
OdpowiedzUsuńGofrów z ciasta francuskiego jeszcze nigdy nie robiłam, ale chętnie wypróbuję 😃
OdpowiedzUsuń