Żeberka słodko-kwaśne pieczone w garnku glinianym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Pieczenie w garnku glinianym sprawi, że mięso stanie się kruche i jednocześnie zachowa soczystość oraz intensywność smaku. Sodko-kwaśna marynata na bazie miodu i octu balsamicznego sprawdza się doskonale, a żeberka dzięki niej smakują naprawdę wyśmienicie. Taki obiad z pewnością spodoba się nie tylko miłośnikom klasycznych, domowych potraw, które również zyskują nowy wymiar dzięki zastosowaniu tradycyjnej techniki pieczenia w garnku glinianym. Uwielbiam ten garnek! Jesteście gotowi na kulinarne wyzwanie? Przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla zmysłów i odkryjcie tajemnicę wyjątkowych żeberek w marynacie słodko-kwaśniej pieczonych w garnku glinianym. Smacznego!
Ilość porcji: około 3-4
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: minimum 1 godzina
Czas pieczenia: około 1 godzina
Żeberka słodko-kwaśne - składniki:
- 500g żeberek wieprzowych
Marynata:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do żeberek
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- sól, pieprz
Żeberka słodko-kwaśne - przygotowanie:
Żeberka należy umyć, osuszyć i przekroić na mniejsze kawałki, a składniki marynaty połączyć.
(Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.)
Żeberka dokładnie wymieszać w marynacie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przełożyć do garnka glinianego (*), przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawić na 170 stopni. Żeberka piec około 1 godzinę.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedyne od dołu. Czas pieczenia zależy od mięsa i wielkości żeberek.)
Żeberka słodko-kwaśne - dodatkowe informacje:
(*) Posiadam garnek gliniany szkliwiony, więc nie muszę go namaczać przed pieczeniem. Żeberka można też upiec w inny sposób, np w rękawie do pieczenia.
Dlaczego warto piec mięso w garnku glinianym?
- Utrzymanie wilgoci - naczynia gliniane pozwalają na lepsze utrzymanie wilgoci w potrawie, dzięki czemu mięso jest soczyste i delikatne po upieczeniu.
- Równomierne rozprowadzanie ciepła - garnki gliniane dobrze przewodzą ciepło, co pozwala na równomierne rozprowadzanie go podczas pieczenia.
- Utrzymanie ciepła - upieczona potrawa, która pozostaje w garnku pod przykrycie przez dłuższy czas pozostaje ciepła i nie trzeba jej tak szybko podgrzewać.
- Smak - potrawy przygotowywane w naczyniach glinianych posiadają głęboki i bardziej intensywny smak.
- Bezpieczeństwo - garnki gliniane są bezpieczne w użytkowaniu i nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych przenikających do jedzenia. Warto jednak sprawdzić, czy dany garnek nadaje się do pieczenia w piekarniku, gdyż nie wszystkie są przystosowane do wysokich temperatur. Ja mam garnek szkliwiony, w którym mogę piec i mogę też do jego mycia używać detergentów nie przenikających w jego strukturę.
- Estetyka i prezentacja - naczynia gliniane są bardzo estetyczne i dodatkowo uatrakcyjniają podanie potrawy, zwłaszcza kiedy są używane do podanie na stole.
Posiadając garnek gliniany należy zastosować się do zaleceń producenta. A to z tego względu, że istnieją pewne kwestie, o które powinno zadbać się przy pieczeniu w naczyniu. Przede wszystkim należy dostosować temperaturę oraz czas pieczenia do specyfiki garnka i rodzaju mięsa. Garnki gliniane mogą pękać, jeśli są narażone na nagłe zmiany temperatury. Dlatego też ważne jest, aby unikać umieszczenia zimnego garnka w gorącym piekarniku lub też wynoszenie ciepłego garnka z potrawą np. na balkon podczas mrozu, żeby jedzenie szybciej ostygło.
Ja akurat nie lubię żeberek na słodko.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity pomysł, dawno nie robiłam żeberek...
OdpowiedzUsuńale pysznie to wygląda :D Super taki garnuszek :D
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy sposób przygotowania dania 👍😊
OdpowiedzUsuńŻeberka z tym sosem wyglądają niesamowicie znakomicie i przepysznie.
Pozdrawiam Cię cieplutko i z serdecznością 🥰😘🧡
Ależ to musi być pyszne! Od dłuższego czasu myślę o zakupie takiego garnka. Może Twój przepis będzie impulsem :)
OdpowiedzUsuń