Barszcz czerwony z fasolką szparagową to niewielkie urozmaicenie klasyki, które smakuje naprawdę wyśmienicie. Taka zupa sprawdzi się o każdej porze roku, jest bardzo pożywna i pełna smaku. Moja rodzina uwielbia ją ze śmietaną, ale na zdjęciu chciałam Wam ukazać ten apetyczny kolor! Koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony i prosty przepis na barszcz z fasolką.
Czas przygotowania: do 1 godziny
Barszcz czerwony z fasolką szparagową - składniki:
- mięso na wywar (*)
- 3-4 ugotowane/upieczone buraki (przepis na pieczone buraki - klik)
- 3 średnie ziemniaki
- 2 garście włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
- 2 garście fasolki szparagowej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- ocet jabłkowy
Dodatkowo:
- śmietana
Barszcz czerwony z fasolką szparagową - przygotowanie:
W garnku z wodą umieścić mięso na wywar. Całość zagotować, zszumowaną wodę zlać i nalać świeżej. Wsypać niewielką ilość soli, wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Całość podgotować z 10-20 minut. Następnie dodać fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną lub startą na dużych oczkach tarki włoszczyznę. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania się zupy dodać uprzednio starte buraki oraz ocet.
(Ocet dodaje się dla smaku i koloru barszczu.)
Na końcu wsypać majeranek. Zupę doprawić do smaku.
(Można dodać odrobinę cukru. Wszystko zależy od smaku buraków.)
Podawać ze śmietaną lub bez.
Barszcz czerwony z fasolką szparagową - dodatkowe informacje:
(*) Zupę można ugotować na wywarze warzywnym.
Wygląda bardzo apetycznie. Świetna zupa.
OdpowiedzUsuńFasolki szparagowej jeszcze nie dodawałam do barszczu. Jasia mi się zdarzyło, ale tak to jeszcze nie. Czas wypróbować 🙂
OdpowiedzUsuńLubię fasolę w zupach. Taki barszcz też gotuję
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie spotkałam! Ciekawe, bardzo ciekawe...
OdpowiedzUsuńnie jadlam ale brzmi pysznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię barszcz czerwony, z fasolką też. :)
OdpowiedzUsuńZ fasolą szparagową jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taki barszczyk
OdpowiedzUsuń