Smalec gęsi to kulinarny skarb, który od wieków zachwyca smakoszy na całym świecie. Ten delikatny tłuszcz jest nie tylko smacznym dodatkiem do wielu potraw, ale ma także mnóstwo wartości odżywczych, o których wiele osób nie wie lub zapomniało. Naprawdę warto go posiadać w swojej kuchni. Dlaczego? O tym przeczytacie poniżej. Na końcu posta zamieściłam również przepis na sprawdzoną, babciną miksturę, która skutecznie pomaga przy przeziębieniu.
1. Subtelny smak
Smalec gęsi charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem, który jest zarówno bogaty, jak i wyjątkowo przyjemny dla podniebienia. To sprawia, że jest on idealnym dodatkiem do wielu dań.
2. Zdrowa alternatywa
Smalec gęsi to znacznie zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych tłuszczów, takich jak masło czy olej. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi.
3. Wartości odżywcze
Smalec z gęsi zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, czyli witaminę A, D, E, K oraz kwasy omega-3. Te składniki wpływają na poprawę zdrowia oraz wspomagają układ odpornościowy.
4. Doskonały do smażenia
Ze względu na stosunkowo wysoki punkt dymienia smalec gęsi jest doskonałym wyborem do smażenia, ponieważ nie traci swoich wartościowych właściwości, ani smaku podczas obróbki termicznej.
5. Idealny do konfitowania
Smalce gęsi to popularny składnik w tradycyjnej technice kulinarnej zwanej konfitowaniem. Dzięki swojej delikatności i zdolności do zatrzymywania wilgoci w potrawach doskonale nadaje się do przygotowywania mięs, warzyw czy owoców w niskiej temperaturze.
6. Smalec gęsi w kuchni
Ten smaczny tłuszcz można wykorzystać do przygotowania wielu dań, np. pieczeni, kaczki czy pieczonych ziemniaków. Idealnie sprawdzi się również do smarowa chleba zamiast masła.
Smalec gęsi jest nie tylko wyjątkowym dodatkiem w kuchni, ale także źródłem wartości odżywczych. Jeśli chcecie dodać wyjątkowego smaku swoim potrawom i zadbać o zdrowie, koniecznie wypróbujcie ten tłuszcz. To kulinarne dobrodziejstwo, które z pewnością docenią smakosze poszukujący nowych, fascynujących smaków.
Mleko z miodem i smalcem gęsim
A teraz pora na wspomniany przepis, który skutecznie sprawdzi się przy przeziębieniu. Ta babcina mikstura znana jest od wielu lat i naprawdę działa. Znakomicie rozgrzewa oraz łagodzi kaszel.
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka smalcu gęsiego
Przygotowanie:
W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuścić miód.
(Miód podgrzewany do powyżej około 42 stopni traci swoje właściwości.)
Następnie należy dodać smalec gęsi i wymieszać. Tak przygotowaną miksturę pić 1-3 razy dziennie - najlepiej przed snem.
Jakoś mi nie podchodzi w smaku, tak samo jak sama gęsina.
OdpowiedzUsuńNigdy o tym nie słyszałam. Jakie to ciekawe.
OdpowiedzUsuńDo ust bym tego nie wzięła, ani nawet na wysokość nosa, ale jeśli ktoś chce wypróbować, to ok :D
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia, że smalec gęsi ma tyle właściwości.
OdpowiedzUsuńW smalcach za bardzo nie gustuję, ale bardzo podoba mi się ta złota łyżeczka 😍
OdpowiedzUsuńO smalcu gęsim pierwszy raz słyszę. Dobrze wiedzieć, że mleko z miodem i smalcem gęsim łagodzi kaszel :D Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smalczyk :D Od czasu do czasu i gęsi znajdzie się w mojej kuchni :) Świetny, bardzo inspirujący wpis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Ciekawy post. :)
OdpowiedzUsuńAle tu mnóstwo cennych podpowiedzi u Ciebie..będę zaglądać:)
OdpowiedzUsuńNigdy gęsi nie jadłam. Smalec zapowiada się świetnie
OdpowiedzUsuńPamiętam, że moja babcia robiła kiedyś taki smalec. Stosowała go też do nacierania.
OdpowiedzUsuńSmalec gęsi to super tłuszcz, który można stosować w kulinariach. Uporządkujmy jednak wiedzę odnośnie tego tematu, gdyż warto tutaj podkreślić, iż z punktu widzenia żywieniowego, główną część w naszej diecie powinny stanowić tłuszcze pochodzenia roślinnego, a także stosunek NKT, JNKT i WNKT smalcu gęsiego i oleju rzepakowego. Z punktu widzenia analizy żywności, olej rzepakowy zawiera 6,67 g NKT, 62,97 g JNKT i 31,9 g WNKT. Ten olej lepiej wypada, jeśli chodzi o zawartość NKT niż smalec gęsi, który zawiera 27,7 NKT, natomiast JNKT 56,7 g i WNKT 11 g. Choć rzeczywiście smalec gęsi ma więcej JNKT niż NKT, to jednak tutaj lepiej już wypada olej rzepakowy, który jest zdrowszym olejem, który także jest źródłem kwasów omega-3 i nie jest źródłem cholesterolu niż smalec gęsi, który zawiera 100 mg cholesterolu w 100 g produktu. Warto jeszcze zaznaczyć, że smalec gęsi należy używać w małych ilościach. Co należy jasno podkreślić, iż smalec gęsi nie jest źródłem białka, choć czasami pojawiają się i takie informacje w internecie, dlatego chciałbym tutaj zdementować ten popularny mit. Mam osobiście wątpliwość co do właściwości smalcu pod kątem leczenia przeziębienia z uwagi na brak wielu dowodów naukowych na ten temat. Można oczywiście go spożywać w mniejszych ilościach, jednak oleje roślinne są niezastąpione w naszej diecie i one powinny stanowić większą część w naszej diecie o czym mówi wiele rekomendacji żywieniowych
OdpowiedzUsuń[https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4869010/]
To takie moje przemyślenia i zdanie na temat smalcu gęsiego. Nie mniej jednak z miłą chęcią przeczytałem ten wpis i podzieliłem się z Tobą, jak i innymi czytelnikami moją opinią na temat tego produktu.
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗😘💖
Patryk