niedziela, listopada 19, 2023

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

 
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to wielu osobom dobrze znana, ale nadal magiczna kompozycja smaków, która doskonale sprawdzi się podczas chłodniejszych dni. Ta prosta zapiekanka na słodko wspaniale urozmaica codzienne menu. Wystarczy kilka składników, chwila czasu i mamy zdrowy, smaczny posiłek, którym co poniektórym przywoła miłe wspomnienia smaku z dzieciństwa. Smacznego!

Forma: 14 x 21 cm
Czas przygotowania: około 40 minut
Czas zapiekania: 20 minut


Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - składniki:


Ryż:

  • 150g ryżu
  • 250 ml mleka (*)
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru (płaskie)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła

Prażone jabłka:

  • 3 jabłka (średnie)
  • 1-3 łyżka cukru (lub do smaku) (**)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (lub do smaku) 

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy
  • cynamon do posypania


Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - przygotowanie:


Ryż wsypać do wrzącej wody z mlekiem, solą i cukrami. Gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
(W razie potrzeby można dolać więcej wody lub mleka.) 
Kilka minut przed końcu gotowanie należy dodać masło.
Podczas gotowania się ryżu przygotować prażone jabłka. Umyte oraz obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczach. Jabłka przełożyć na patelnie i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Dusić do miękkości na małej mocy palnika. 
(Ja dusiłam około 7 minut. Czas ten zależy od rodzaju jabłek. Jabłka nie muszą być całkowicie miękkie, ponieważ podczas pieczenia zrobią się idealne.)
Na końcu płomień zwiększyć, aby nadmiar soku wyparował.
Naczynie/formę do pieczenia wysmarować masłem i na dnie ułożyć równomierną warstwę z połowy ryżu. Następnie wyłożyć prażone jabłka oraz pozostały ryż. Całość wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Ryż zapiekany można podawać na gorąco lub po ostudzeniu (wtedy będzie ładnie się kroił) posypany cynamonem. W moim domu często też jadamy z odrobiną bitej śmietany.


Ryż zapiekany z jabłkami u cynamonem - dodatkowe informacje:


(*) Można użyć samego mleka lub samej wody.
(**) W zależności od smaku jabłek ilość cukru i soku z cytryny może się zmienić. Jeśli używamy kwaskowatych jabłek, należy dodać więcej cukru oraz mniejszą ilość soku z cytryny i odwrotnie. Przygotowując ryż moje jabłka były jak dla mnie słodkie.
 

11 komentarzy:

  1. O tak! Jedno z pyszniejszych wspomnień z dzieciństwa. Piękna prezentacja Kochana 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam takiego ryżu. Pyszne jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tak przygotowany ryż, ale dawno go nie robiłam 😀 Dzięki za przypomnienie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaki dzieciństwa 🧡
    Pięknie podany :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznać, że nigdy nie polubiłam smaku tego połączenia, chociaż może w Twoim wydaniu bym się przekonała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest najlepsze co jadłam w dzieciństwie. Kochałam to danie. I uwielbiam do dziś. Smakuje miłością i pachnie ciepłem i troską.

    OdpowiedzUsuń
  7. To coś dla mnie pyszności - Venus

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam Cię cieplutko 🤗

    Zawsze z miłą chęcią zaglądam Twoje posty, w których dzielisz się z nami fotografiami i przepisami na różne dania i desery. Zawsze są one robione z dużym zaangażowaniem, kreatywnością i pasją. I za to Cię szanuję i cenię. To kolejny wspaniały deser, który został wykonany w kreatywny i świetny sposób. Fajna propozycja na przyrządzenie pysznego podwieczorku 👍🙂

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗🥰💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój mąż uwielbia ryż z jabłkami. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger