Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami to moja kolejna wersja naszych ulubionych racuchów drożdżowych >> z jabłkami. Są naprawdę przepyszne, miękkie i puszyste. Tym razem połowę mąki pszennej zastąpiłam razową. Zazwyczaj ogromną porcję racuchów smażę na kolacje i wszystkie znikają w oka mgnieniu jeszcze tego samego wieczoru. Są smaczniejsze niż świeże bułeczki! Polecam i życzę smacznego.
Ilość: około 27 sztuk
Czas przygotowania: minimum 40 minut
Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami - składniki:
Ciasto:
125g mąki pszennej
125g mąki razowej (u mnie żytnia typ 2000)
25g świeżych drożdży
1-2 łyżki cukru
1 szczypta soli
1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
Dodatkowo:
2 jabłka
50g rodzynekPonadto:
olej do smażenia
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami - przygotowanie:
Obie mąki wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem i odstawić bez mieszania na mniej więcej 5-10 minut. Następnie wszystko razem dokładnie wymieszać z jajkiem. Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio pokrojone jabłka i rodzynki.
Smażenie:
Porcje ciasta nabierać łyżką stołową i ostrożnie kłaść na rozgrzany tłuszcz (*).
(Aby ciasto nie przyklejało się do łyżki należy ją co jakiś czas maczać w gorącym oleju.)
Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym i opcjonalnie posypać pudrem.
Racuchy drożdżowe razowe z jabłkami i rodzynkami - dodatkowe informacje:
(*) Temperaturę oleju warto co jakiś czas kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko się nie rumieniły, ponieważ wtedy mogą być surowe w środku.
Nigdy nie robiłam takich racuchów. Muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Chętnie bym zrobiła, tylko nie wiem co na rodzynki powie rodzina :)
OdpowiedzUsuńI to są racuchy na bogato, aż się głodna zrobiłam 🤤
OdpowiedzUsuńRobię takie jeszcze z przepisu mojej babci, ale bez rodzynek. U nas rodzynki schodzą tylko takie w czekoladzie ;)
OdpowiedzUsuńO rany uwielbiam racuchy. A tak dawno nie jadłam. Pora zrobić :D
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuchy z jabłkami. Rodzynki mniej, ale pewnie żurawina też sprawdzi się dobrze. :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wyglądają apetycznie :) Dziękuję za inspirację!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Przepyszne racuszki 🧡🧡
OdpowiedzUsuńUwielbiam, gdy przepisy łączą tradycyjne smaki z nowymi pomysłami. Twoje racuchy muszą być pyszne. ;)
OdpowiedzUsuńRazowych racuchów jeszcze nie robiłam. Smakowita propozycja!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z wykorzystaniem mąki razowej. To źródło błonnika pokarmowego, więc takie połączenie pszennej i razowej jest korzystne dla wzbogacenia wartości odżywczej racuchów pod względem zawartości błonnika w tych racuchach. Przepysznie i smakowicie. 👍🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i od serca 🤗😘❤
Patryk
chętnie bym takiego racucha zjadła
OdpowiedzUsuń