Surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji to jedna z tych surówek, która nigdy się nie nudzi. Jeśli jadacie dania z chińskich barów, to
pewnie znacie ten smak, a jeśli nie, to obowiązkowo przygotujcie surówkę z kapusty
przy najbliżej okazji. Jest chrupiąca, aromatyczna i co ważne - bardzo prosta w przygotowaniu. Kuchnia chińska słynie z harmonii smaków, więc ta surówka z pewnością spełni oczekiwania nawet najwybredniejszych podniebień. Surówka z kapusty świetnie komponuje się jako dodatek do drugiego dania, ale i nie tylko! Może też być zdrową przekąską oraz bazą do różnych sałatek. Polecam!
Ilość porcji: 8 i więcej
Czas przygotowania: około 20 minut
Czas oczekiwania: kilka godzin
Surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji - składniki:
- 1/4 główki kapusty (średniej; około 500, max 600g)
- 1 marchewka
- 1 cebula (mała)
Zalewa:
- 100 ml oleju
- 80 ml octu ryżowego (*)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji - przygotowanie:
Kapustę należy drobno posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach tarki.
(Ja używam tarki do warzyw ROKO marki Börner. Dzięki niej w prosty sposób można uzyskać efekt krótkich lub długich wiórek/cienkich paseczków.)
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Składniki zalewy zagotować, aby sól z cukrem się rozpuściły i następnie przelać do kapusty. Całość dokładnie wymieszać, wyrównać i po ostygnięciu schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Co jakiś czas surówkę można przemieszać.
Surówka może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Najlepiej w zamkniętym słoiku lub przykryta folią spożywczą.
Surówka z białej kapusty jak z chińskiej restauracji - dodatkowe informacje:
(*) Ocet ryżowy posiada 5% kwasowości. Możecie użyć dowolnego octu, ale pamiętając, że tego o wyższej kwasowości należy dodać mniej.
Nie jadłam jeszcze w chińskiej restauracji, ale surówkę robię bardzo podobną ale bez octu. Następnym razem wypróbuję wersję z octem. Bardzo ciekawy pomysł 🙂
OdpowiedzUsuńSzkoda, że tylko ja lubię taką surówkę ;(
OdpowiedzUsuńRobiona własnoręcznie smakuje najlepiej!
OdpowiedzUsuń