sobota, października 21, 2023

Leczo z mięsem mielonym

 
Leczo z mięsem mielonym to pyszne i pożywne danie jednogarnkowe, do którego przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności. Leczo z mięsem mielonym jest moją ulubioną wersją lecza, która najczęściej gości w moim domu. Uwielbiamy je wszyscy. Możecie przygotować większą porcję tego dania i zawekować w słoiki, aby mieć szybki obiad na "czarną" godzinę. U mnie niezależnie ile przygotuję lecza, wszystko zawsze znika na bieżąco. Polecam!

Ilość porcji: około 5
Czas przygotowania: około 45 minut


Leczo z mięsem mielonym - składniki:


  • 400g mięsa mielonego
  • 300g świeżych pomidorów
  • 2 papryki
  • 1 mała cukinia (około 330g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 160g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (ja lubię wędzoną)
  • bazylia, oregano, majeranek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia


Leczo z mięsem mielonym - przygotowanie:


W garnku lub na głębokiej patelni z odrobiną rozgrzanego oleju należy podsmażyć mięso mielone. W międzyczasie oprószyć je solą z pieprzem. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek. Wszystko razem wymieszać i podsmażyć do momentu, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dołożyć pokrojoną w grubszą kostkę paprykę i drobniej cukinię. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić przez około 10-15 minut. Zawartość patelni/garnka od czasu do czasu przemieszać i podczas duszenia dodać paprykę w proszku. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone dodać do mięsa z warzywami. Wszystko razem ponownie poddusić około 5 minut i następnie połączyć z koncentratem pomidorowym. Leczo gotować dodatkowe 5 minut. Na końcu doprawić do smaku. 
(Ja dodaję miedzy innymi bazylię, oregano i majeranek. Można też odrobinkę cukru lub ketchupu - jeśli sos jest za kwaśny.)


W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób w ramach już dłuższej współpracy/testowania produktów.
 

16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczo prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że nie jadłam jeszcze leczo z mięsem mielonym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego jeszcze nie robiłam. Będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam każdy rodzaj leczo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam leczo, ponieważ nie lubię cebuli, ale tak sobie pomyślałam, że może zrobię bez tego składnika i też będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię leczo. Mięsa mielonego jeszcze nie dawałam

    OdpowiedzUsuń
  8. W takiej formie dania jeszcze nie jadłem i muszę przyznać, że to brzmi dosyć ciekawie i interesująco. Bardzo pożywne i znakomite danie 👍😊

    Pozdrawiam Cię cieplutko i z całego serca 🙋‍♂️😘💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota! Ja zamiast cebuli kroję pora, też lubię paprykę wędzoną. Daje fajny smak!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja podobnie jak Wiola muszę się przyznać że jeszcze nie jadłam lecza z mięsem mielonym. Aż dziwne bo ogromną fanką lecza jestem. Człowiek to rzeczywiście uczy się całe życie. A pomysł smakowity, sycący. Idealny na jesień.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne jedzonko, idealne na jesienne chłody :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Leczo to jedno z tych dań, które zawsze smakują dobrze. Twoja wersja z mięsem mielonym prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie, właśnie robiłam niedawno podobne leczo. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Masz rację, leczo to świetny pomysł na pożywny obiad. Z mięsem mielonym jeszcze nie robiłam, zatem dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger