Leczo z mięsem mielonym to pyszne i pożywne danie jednogarnkowe, do którego przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności. Leczo z mięsem mielonym jest moją ulubioną wersją lecza, która najczęściej gości w moim domu. Uwielbiamy je wszyscy. Możecie przygotować większą porcję tego dania i zawekować w słoiki, aby mieć szybki obiad na "czarną" godzinę. U mnie niezależnie ile przygotuję lecza, wszystko zawsze znika na bieżąco. Polecam!
Ilość porcji: około 5
Czas przygotowania: około 45 minut
Leczo z mięsem mielonym - składniki:
- 400g mięsa mielonego
- 300g świeżych pomidorów
- 2 papryki
- 1 mała cukinia (około 330g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 160g koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (ja lubię wędzoną)
- bazylia, oregano, majeranek (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Leczo z mięsem mielonym - przygotowanie:
W garnku lub na głębokiej patelni z odrobiną rozgrzanego oleju należy podsmażyć mięso mielone. W międzyczasie oprószyć je solą z pieprzem. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek. Wszystko razem wymieszać i podsmażyć do momentu, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dołożyć pokrojoną w grubszą kostkę paprykę i drobniej cukinię. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić przez około 10-15 minut. Zawartość patelni/garnka od czasu do czasu przemieszać i podczas duszenia dodać paprykę w proszku. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone dodać do mięsa z warzywami. Wszystko razem ponownie poddusić około 5 minut i następnie połączyć z koncentratem pomidorowym. Leczo gotować dodatkowe 5 minut. Na końcu doprawić do smaku.
(Ja dodaję miedzy innymi bazylię, oregano i majeranek. Można też odrobinkę cukru lub ketchupu - jeśli sos jest za kwaśny.)
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób w ramach już dłuższej współpracy/testowania produktów.
Kocham leczo :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Leczo prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Przyznam, że nie jadłam jeszcze leczo z mięsem mielonym.
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie robiłam. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńSmaczna i pożywna zupka
OdpowiedzUsuńuwielbiam każdy rodzaj leczo:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam leczo, ponieważ nie lubię cebuli, ale tak sobie pomyślałam, że może zrobię bez tego składnika i też będzie ok.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię leczo. Mięsa mielonego jeszcze nie dawałam
OdpowiedzUsuńW takiej formie dania jeszcze nie jadłem i muszę przyznać, że to brzmi dosyć ciekawie i interesująco. Bardzo pożywne i znakomite danie 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i z całego serca 🙋♂️😘💖
Patryk
Pychota! Ja zamiast cebuli kroję pora, też lubię paprykę wędzoną. Daje fajny smak!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja podobnie jak Wiola muszę się przyznać że jeszcze nie jadłam lecza z mięsem mielonym. Aż dziwne bo ogromną fanką lecza jestem. Człowiek to rzeczywiście uczy się całe życie. A pomysł smakowity, sycący. Idealny na jesień.
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko, idealne na jesienne chłody :)
OdpowiedzUsuńLeczo to jedno z tych dań, które zawsze smakują dobrze. Twoja wersja z mięsem mielonym prezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPysznie, właśnie robiłam niedawno podobne leczo. :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, leczo to świetny pomysł na pożywny obiad. Z mięsem mielonym jeszcze nie robiłam, zatem dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuń