Kotlety schabowe marynowane w mleku to doskonała propozycja zarówno na obiad rodzinny, jak i posiłek na specjalne okazje. Tak przygotowane kotlety zachwycają delikatnym smakiem oraz miękkością i soczystością mięsa, które po prostu rozpływa się w ustach. Mleko wspaniale skrusza schab. Przepis ten polubią wszyscy miłośnicy klasycznych smaków. Dodam, jeszcze, że zamiast schabu możecie użyć dowolnego mięsa. Ze swojej strony polecam karkówkę oraz chudy boczek.
Ilość porcji: 5-6
Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas oczekiwania: minimum 2 godziny
Kotlety schabowe marynowane w mleku - składniki:
- 700-800g schabu
Marynata:
- 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
Panierka:
- 2 jajka + 3 łyżki mleka
- mąka do obtaczania
- bułka tarta do obtaczania
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
Kotlety schabowe marynowane w mleku - przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Cebulę z czosnkiem obrać i pokroić, a listek laurowy pokruszyć. Wszystkie kotlety ułożyć w misce. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem oraz obłożyć cebulą z czosnkiem. Na wierzch wrzucić listek laurowy. Całość zalać mlekiem i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
(Można nawet na całą noc.)
Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie każdy plaster mięsa kolejno obtoczyć w mące, rozmąconymi z mlekiem jajkach i w bułce tartej.
Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie każdy plaster mięsa kolejno obtoczyć w mące, rozmąconymi z mlekiem jajkach i w bułce tartej.
(Kotlety można panierować dwukrotnie, czyli według schematu: mąka, jajko, bułka tarta, jajko i bułka tarta.)
Schabowe smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu).
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Schabowe smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu).
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Muszę wypróbować taki sposób na schabowe.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńMarynowane mięso jest przepyszne :) Czasem tak właśnie je przyrządzam... zależy jak dużo mam na to czasu. Super inspiracja, kotlety apetyczne :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Kotlety prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Niezawodny sposób na pyszne schabowe :)
OdpowiedzUsuńOoo tak nie robiłam. Ostatnio marynowałam z suszonymi pomidorami i w oleju od nich.
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie 🙋♂️
OdpowiedzUsuńChciałem Ci powiedzieć, że jest to bardzo kreatywny sposób przyrządzenia kotletów schabowych w marynacie na bazie mleka. W taki sposób jeszcze nie robiłem i z miłą chęcią spróbuję 👍😊 Z całego serca chciałem Ci podziękować za to, że dzielisz się z nami takimi pomysłowymi metodami przygotowania różnych dań 🤗
Pozdrawiam Cię cieplutko, serdecznie i od serducha 🤗🥰💖
Patryk
Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńTeż często marynuje schab w mleku,jest pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne! 🧡 Muszą być niezwykle delikatne i soczyste 😍
OdpowiedzUsuńSłyszałam że takie są lepsze. Muszę spróbować
OdpowiedzUsuń