Wybór odpowiedniego garnka do swojej kuchni to nie lada wyzwanie. Na sklepowych półkach spotkać można wiele propozycji, które różnią się materiałem, wielkością, formą i nierzadko właściwościami. Tak oto niektóre z nich świetnie nadają się do przyrządzania sosów, podczas gdy inne zaprojektowano z myślą o makaronie lub szparagach. To właśnie ta różnorodność przyczyniła się do powstania wielu mitów, które utrudniają zakupy. Przyjrzymy się im nieco bliżej.
Fakt #1: Materiał ma znaczenie.
Fakt #2: Powłoka nieprzywierająca się zużywa.
W rankingu trwałości przoduje stal nierdzewna, która jest odporna na korozję i wysokie temperatury. Szacuje się, że garnek wykonany ze stali może przetrwać nawet kilkadziesiąt lat regularnego użytkowania.
Mit #1: Większy garnek = lepszy garnek.
Na rynku jest wiele modeli, które powstały z myślą o różnych, kulinarnych poczynaniach. Dlatego też w kuchennej szafce nie powinno zabraknąć:
- rondelka — niewielkiego garnka z jedną rączką, w którym podgrzać można sos beszamelowy lub ugotować jajka na twardo,
- małego garnka (1-2 litry)– idealny do gotowania jajek, sosów czy podgrzewania mleka.
- średniego garnka (2-4 litry) – do gotowania makaronu dla kilku osób, zup czy gulaszu.
- dużego garnka (5 litrów i więcej) – do gotowania dań na przyjęcia i święta.
Mit #2: Garnki z powłoką nieprzywierającą są niezdrowe.
A co zrobić, jeśli powłoka została uszkodzenia poprzez zarysowanie np. metalową łyżką? Specjaliści rekomendują, aby taki garnek wyrzucić, bowiem materiał może się łuszczyć, przedostając się do jedzenia i nierzadko zmieniając smak potraw. Aby tego uniknąć, warto używać drewnianych lub silikonowych szpatułek i łyżek.
Zakup garnka to inwestycja, która ma służyć przez lata. Dlatego poświęcić tej czynności chwilę, aby dokładnie zapoznać się z właściwościami różnych modeli. Zanim więc wybierzesz się na zakupy — zastanów się, jakie jest Twoje kulinarne zapotrzebowanie i które dania będziesz przygotowywać najczęściej.
Taki duży garnek jest bardzo praktyczny. Przydaje się.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto zainwestować w dobrej jakości garnki, które przetrwają lata :)
OdpowiedzUsuń