Ciasto owsiane z bananem i czekoladą powstało spontanicznie w mojej kuchni i już za pierwszym razem wyszło niezwykle pyszne. Lubię je piec i rozkoszować się cudownym aromatem oraz świetnym smakiem. Ciasto owsiane stanowi pożywną przekąskę, która z pewnością zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Jest bogate w błonnik oraz mnóstwo energii potrzebnej do aktywnie spędzonego czasu. Można je zapakować i zabrać na piknik, do szkoły lub pracy. Banan oraz czekolada to doskonały duet sprawiający, że słodki smak ciasta jeszcze bardziej je uatrakcyjnia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Forma: 20 x 20 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut
Ciasto owsiane z bananem i czekoladą - składniki:
- 1 szklanka mąki (1 szklanka = 250 ml; u mnie 3/4 mąki pszennej graham i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej)
- 1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 50g czekolady
- 1 banan
Ciasto owsiane z bananem i czekoladą - przygotowanie:
W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, dowolne słodzidło oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i olej. Następnie suche składniki należy dokładnie połączyć z mokrymi. Na końcu wmieszać małe kawałki czekolady. Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać i lekko upchnąć grubsze plasterki banana. Ciasto wstawić do rozgrzanego piernika i piec około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Mm wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :) Pozdrawiam!
Wildfiret
Z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMyślę, że smak tego ciasta mógłby mi się spodobać.
OdpowiedzUsuńMniam,pysznie się zapowiada. Zdrowy dodatek do śniadania szkolnego 🙂
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Takim ciachem można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda te ciasto. Ciasta z mąki pełnoziarnistej również wychodzą wyśmienicie, tym bardziej, że taka mąka jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, który odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Doskonała robota 👍🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i serdecznie 🤗😘💖
Patryk
zapowiada się przepysznie
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam ciasta owsianego, dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, bardzo lubię płatki owsiane w zdrowych deserach.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zdrowsze wypieki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy, które można przygotować spontanicznie i smakują rewelacyjnie. To ciasto owsiane idealnie wpisuje się w tę kategorię.
OdpowiedzUsuń