Ziemniaki pieczone z żółtym serem, a właściwie talarki z ziemniaków to niezwykle prosta i smaczna propozycja na dodatek do obiadu lub nawet samoistny, syty posiłek. Możecie dołożyć do nich kawałek mięsa oraz surówkę. Podczas upałów pysznie komponują się z kubkiem chłodniku, kefiru lub zsiadłego mleka. Niby takie zwykłe ziemniaki, a zajada się je z wielkim apetytem! Koniecznie sami spróbujcie. Smacznego!
Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: do 10 minut
Czas pieczenia: około 30 minut
Ziemniaki pieczone z żółtym serem - składniki:
- 5 ziemniaków (średnich)
- 1-2 łyżki oleju
- sól
- papryka słodka w proszku
- ulubione przyprawy
Ziemniaki pieczone z żółtym serem - przygotowanie:
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić na plasterki. Następnie całość przełożyć do miski i wymieszać z olejem oraz przyprawami. Talarki luźno przełożyć na blachę od piekarnika uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
(Należy je równomiernie ułożyć, aby żaden plasterek nie nachodził na siebie.)
Piec przez około 30 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
W trakcie pieczenia ziemniaczane plasterki przewrócić na drugą stronę, a kilka minut przed końcem na wierzchy każdego z nich ułożyć po kawałku żółtego sera.
Ziemniaki pieczone z żółtym serem - dodatkowe informacje:
Jeśli chcecie bardziej chrupiące talarki, pokrojone ziemniaki należy przelać wrzątkiem na durszlaku i następnie dokładnie osuszyć na ręczniku kuchennym. Dzięki temu sposobowi pozbywamy się nadmiaru skrobi oraz wody.
Fajne jedzono, ale nieźle tuczące.
OdpowiedzUsuńPysznie! :) A ja ostatnio robiłam frytki z batatów.
OdpowiedzUsuńBardzo często je robię nawet nie jako dodatek do obiadu, ale na "obiad leniwej gospodyni" ;)
OdpowiedzUsuńJa takie bardzo chętnie bym zajadała. Na pewno spróbuję je zrobić
OdpowiedzUsuńTalarki prezentują się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńFajne, proste danie :)
OdpowiedzUsuńProste, a przy tym jakie pomysłowe! Z chęcią wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńO mniam, ależ to musi być dobre.
OdpowiedzUsuńAleż ciekawy pomysł. Tak ziemniaków jeszcze nie robiłam, super smakowita propozycja 🙂
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie talarki :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńTakie talarki to coś wspaniałego do obiadu. Prosto i smacznie. Pysznie wyglądają na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i serdecznie 🤗🥰🧡
Patryk
Proste i rewelacyjne w smaku!
OdpowiedzUsuń