poniedziałek, września 11, 2023

Talarki ziemniaczane pieczone z żółtym serem


Ziemniaki pieczone z żółtym serem, a właściwie talarki z ziemniaków to niezwykle prosta i smaczna propozycja na dodatek do obiadu lub nawet samoistny, syty posiłek. Możecie dołożyć do nich kawałek mięsa oraz surówkę. Podczas upałów pysznie komponują się z kubkiem chłodniku, kefiru lub zsiadłego mleka. Niby takie zwykłe ziemniaki, a zajada się je z wielkim apetytem! Koniecznie sami spróbujcie. Smacznego!

Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: do 10 minut
Czas pieczenia: około 30 minut


Ziemniaki pieczone z żółtym serem - składniki:

 
  • 5 ziemniaków (średnich)
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
  • papryka słodka w proszku
  • ulubione przyprawy


Ziemniaki pieczone z żółtym serem - przygotowanie:


Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić na plasterki. Następnie całość przełożyć do miski i wymieszać z olejem oraz przyprawami. Talarki luźno przełożyć na blachę od piekarnika uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. 
(Należy je równomiernie ułożyć, aby żaden plasterek nie nachodził na siebie.)
Piec przez około 30 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
W trakcie pieczenia ziemniaczane plasterki przewrócić na drugą stronę, a kilka minut przed końcem na wierzchy każdego z nich ułożyć po kawałku żółtego sera.
 
 

Ziemniaki pieczone z żółtym serem - dodatkowe informacje:

 
Jeśli chcecie bardziej chrupiące talarki, pokrojone ziemniaki należy przelać wrzątkiem na durszlaku i następnie dokładnie osuszyć na ręczniku kuchennym. Dzięki temu sposobowi pozbywamy się nadmiaru skrobi oraz wody.
 

14 komentarzy:

  1. Fajne jedzono, ale nieźle tuczące.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! :) A ja ostatnio robiłam frytki z batatów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często je robię nawet nie jako dodatek do obiadu, ale na "obiad leniwej gospodyni" ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja takie bardzo chętnie bym zajadała. Na pewno spróbuję je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. Talarki prezentują się bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste, a przy tym jakie pomysłowe! Z chęcią wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, ależ to musi być dobre.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ciekawy pomysł. Tak ziemniaków jeszcze nie robiłam, super smakowita propozycja 🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie talarki to coś wspaniałego do obiadu. Prosto i smacznie. Pysznie wyglądają na zdjęciu.

    Pozdrawiam Cię cieplutko i serdecznie 🤗🥰🧡
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger