Sernik na kruchym spodzie z dżemem i bezową pianką to nie tylko przepyszny deser, ale i również czysta rozkosz w każdym kęsie! Ten wyjątkowy przepis jest idealnym połączeniem kruchego spodu, lekko kwaskowatego dżemu, rozpływającej się w ustach masy serowej oraz chrupiącej z zewnątrz i słodkiej bezy. Całość jest perfekcyjnie zharmonizowana. Koniecznie wypróbujcie moją autorską, już nie raz sprawdzoną recepturę i w prosty sposób sprawcie przyjemność sobie oraz swoim bliskim. Smacznego!
Forma: 19,5 x 19,5 cm
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10-15 minut (spód) 50 minut (sernik) + 20 minut (beza)
Sernik na kruchym spodzie z dżemem i bezową pianką - składniki:
Kruchy spód:
- 100g mąki pszennej
- 50g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 400g mielonego twarogu (może być też z wiaderka)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 100g cukru
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego w proszku (20g)
Beza:
- 2 białka
- 100g cukru
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu (najlepiej lekko kwaskowatego, u mnie wiśniowy)
Sernik na kruchym spodzie z dżemem i bezową pianką - przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść i wyłożyć nim formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Spód podpiec w lekko rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po delikatnym przestudzeniu posmarować go dżemem.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie zmiksować, ale jedynie do połączenia się składników. Masę wyłożyć na kruche ciasto posmarowane dżemem.
Pieczenie:
Sernik piec 50 minut w 180 stopniach.
Beza:
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodać cukier. Pianę przełożyć na sernik. Całość podpiec dodatkowe 20 minut.
Studzenie:
Sernik ostudzić w piekarniku (nie otwieram drzwiczek), a później schłodzić w lodówce.
Sernik na kruchym spodzie z dżemem i bezową pianką - dodatkowe informacje:
Jeśli sernik ma być dla diabetyków, to zamiast cukru można użyć ksylitolu. Na rynku są również dostępne dżemy słodzone ksylitolem.
Moja mama uwielbia takie serniczki. Coś pysznego.
OdpowiedzUsuńSłodko! Wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńKusi mnie szczególnie ta bezowa pianka!!
OdpowiedzUsuńSernik prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Pozdrawiam.
Wow! Świetny sernik! Z powodzeniem można zaserwować na uroczystość rodzinną lub święta. Super pomysł, bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńTakiego sernika jeszcze nie widziałam
OdpowiedzUsuńO mniam. Ależ to ciacho musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńAle on musi fantastycznie smakować! Ślinka leci od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :) Ten serniczek przypomina mi złotą rosę, którą bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, bardzo pyszniutko :) Dziękuję, za cudowną inspirację!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Wspaniałe ciasto, od razu chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńMmm sernik na pewno jest pyszny i wystarczą podstawowe składniki.
OdpowiedzUsuńKocham taką piankę od góry. Zapisuję przepis :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam takiego sernika. Czuję że każdemu będzie smakował
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda ten sernik 👍🙂 Postanowię w przyszłości wypróbować ten przepis. Dzięki, że podzieliłaś się z nami tym fantastycznym przepisem na sernik z bezą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗😘💖
Patryk
Zapowiada się smacznie Nie widziałam takiego sernika
OdpowiedzUsuń